Zrušení Obamacare by prudce zvýšilo počet nepojištěných Američanů, tvrdí analýza Kongresu

Zákon, který nutí platit zaměstnavatele i za morálně diskutabilní věci, má i příznivce.

Zákon, který nutí platit zaměstnavatele i za morálně diskutabilní věci, má i příznivce. Zdroj: Twitter

Federální soud dal za pravdu církvím.
Do plánování rodičovství mému zaměstnavateli nic není, hlásí plakát.
Republikáni uspěli u soudu ve sporu o dotování Obamacare
4
Fotogalerie

Zrušením zdravotní reformy někdejšího demokratického prezidenta Spojených států Baracka Obamy bez jakékoli náhrady by do roku 2026 přišlo 32 milionů Američanů o své zdravotní pojištění. Na základě odhadů to tvrdí nezávislý Rozpočtový úřad Kongresu (CBO), napsala v noci na  agentura Reuters.

Zrušení reformy známé jako Obamacare bez náhrady je jedním z plánů republikánů v Senátu, další možností je systém Obamovy zdravotní péče odvolat a nahradit republikánskou alternativou. Kvůli nejednotě republikánů se ale zdá, že ani jednu variantu se nepodaří prosadit.

CBO se na základě propočtů domnívá, že prosté odvolání Obamacare by v příštím roce znamenalo o 17 milionů nepojištěných Američanů více. Analýza rozpočtového úřadu rovněž udává, že ceny pojistek pro jednotlivce by se v příštím roce zvýšily o 25 procent a do roku 2026 pak dokonce dvojnásobně. Republikáni přitom argumentují tím, že reforma Obamacare pokřivila trh s pojistkami, neboť mnozí lidé nyní platí více než v minulosti.

Prezident Donald Trump, který v předvolební kampani Obamacare slíbil zrušit, chce, aby senátoři ještě před srpnovými parlamentními prázdninami reformu odvolali a nahradili novým systémem. Ve středu si kvůli tomu do Bílého domu pozval republikánské senátory, které vyzval k jednotnému postupu.