Zrušete dražbu aztéckých děl, apeluje Mexiko na aukční síň Christie's

Klasická maska z Teotihuacánu

Klasická maska z Teotihuacánu Zdroj: Christie's

Mexiko má co nabídnout. Snímek zachycuje návštěvníky a prodejce u archeologického naleziště Teotihuacán poblíž metropole Mexico City.
2
Fotogalerie

Spojené státy mexické vyzvaly londýnskou aukční síň Christie's, aby zrušila pařížskou dražbu uměleckých děl a předmětů pocházejících z dob civilizací Aztéků a Mayů. Christie's plánuje prodat 33 děl v úterý 9. února, napsaly světové agentury. Mexiko považuje artefakty z dob civilizací, jež žily na jeho území před příchodem evropských dobyvatelů, za neprodejné národní dědict. Aukční dům výzvu nekomentoval.

„Archeologické artefakty z naší země jsou ve vlastnictví (mexického) národa (...), a tudíž s nimi nelze obchodovat,“ uvedl ředitel mexického státního archeologického ústavu Diego Prieto. Ústav již podal v Mexiku trestní oznámení a na jeho popud jedná o zrušení aukce také mexické ministerstvo zahraničí. Výlučné vlastnictví zakotvuje podle ústavy zákon z roku 1972.

Mexiko vyslovilo podobnou žádost také v roce 2019, kdy aukci předmětů dávných civilizacích pořádal francouzský dům Millon. Tehdy se však aukce navzdory požadavkům Mexika uskutečnila.

Podle archeologického ústavu nejsou tři předměty, jež mají být prodané v aukci, původní. Jedná se například o masku z Teotihuacánu, jejíž vyvolávací cena činí 550 tisíc euro, přes čtrnáct milionů korun.

Mexiko se v posledních letech snaží získat nazpět díla a starožitnosti z období civilizací, jež existovaly na jeho území před příjezdem španělských dobyvatelů v šestnáctém století. Loni mexičtí představitelé žádali o zápůjčky předmětů ze sbírek evropských muzeí. V mnoha případech však restaurátoři poukazují, že stav děl neumožňuje návrat do Mexika. To je případ jednoho z nejznámějších artefaktů – vzácné a bohatě zdobené čelenky posledního aztéckého vládce Montezumy, kterou má ve sbírce vídeňské muzeum.

Mexiko si letos připomíná 500. výročí od zániku aztécké říše po vpádu španělských dobyvatelů a 200. výročí nezávislosti. Mexiko loni k oběma výročím chystalo velkou výstavu v hlavním městě.