Němečtí neonacisté trénují na českých střelnicích

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Němečtí pravicoví extremisté se v minulých letech několikrát setkali v Česku, aby se cvičili ve střelbě. S odvoláním na informace, které německá vláda poskytla opoziční parlamentní straně Levice, o tom informovala agentura DPA. Česko podle ní o pohybu neonacistů ví a s Německem spolupracuje. Kromě Česka se pravicoví extremisté setkávali na střelnicích také v Bulharsku.

Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej pouze uvedl, že útvar s německou policií spolupracuje, ale nebude více informací poskytovat.

České úřady podle spolkové vlády loni v červnu německým kriminalistům poskytly mimo jiné „seznam pobytů německých státních příslušníků v České republice". Tento seznam přitom obsahoval mimo jiné „záznamy z návštěvních knih různých střelnic".

Spolkový úřad pro ochranu ústavy (BfV), který plní v Německu úkoly civilní kontrarozvědky, v září 2017 prohledal za pomoci speciálních jednotek auta členů neonacistické skupiny Combat 18 Deutschland, kteří se právě vraceli z Česka. Při akci se našlo „malé množství munice", kterou úřady extremistům zabavily.

Německá spolková vláda podle informací, které poskytla na dotaz parlamentní frakce strany Levice, o cestách neonacistů na střelnice do jiných evropských zemí ví dlouhodobě. Od prosince 2015 na podobné „výlety" němečtí pravicoví extremisté vyrazili celkem dvanáctkrát.

Neonacisté se nicméně nescházejí pouze v zahraničí. Podle údajů německé vlády zaznamenaly bezpečnostní složky od listopadu 2017 celkem pět podobných setkání také přímo v Německu. „Naprostá většina" těchto cvičení se odehrála na veřejných střelnicích.

Informace o Česku jako oblíbeném cíli výletů německých pravicových radikálů se objevily již v roce 2012. Policie tehdy provedla razii v Bavorsku, při níž zasáhla proti skupině Jagdstaffel D.S.T. Její členové jezdili na střelnice do Česka, kde podle informací německých úřadů používali terče v podobě lidských postav.

Poslankyně opoziční strany Levice, která si aktuální informace o cestách neonacistů na zahraniční střelnice od vlády vyžádala, v reakci na zveřejněné údaje uvedla, že úřady, jejichž prací je bojovat proti extremismu a terorismu, by se měly cestám neonacistů na střelnice do zahraničí více věnovat. „Pravicový teror se stále ještě podceňuje a v důsledku toho i bagatelizuje," řekla Martina Rennerová.