Podvodné e-shopy řádí před vánočními svátky ve velkém

Nakupování přes internet

Nakupování přes internet Zdroj: scom, archiv Blesku

ilustrační foto
nakupování, e-shopy, internet
3
Fotogalerie

Vánoční nákupy odbýváme už tradičně z pohodlí domova. V předvánočním čase ale buďte ještě opatrnější na podvody.

Evropské spotřebitelské centrum varuje, že ani evropská doména s koncovkou .cz či .fr totiž není zárukou poctivého českého prodejce. Mnohdy se totiž za ní skrývá obchodník z Číny. A u toho samozřejmě hrozí, že vám dodá jiný, nekvalitní výrobek nebo napodobeninu. Proto si vždy zkontrolujte, jestli prodejce na sebe uvádí fungující a skutečný kontakt.

Evropské spotřebitelské centrum často řeší případy, kdy lidem, kteří objednali něco od prodejce s evropskou doménou, přišel nekvalitní výrobek z Číny. Někdy dokonce museli uhradit clo. „Když lidé chtějí problém řešit, mnohdy zjistí, že ani neví, komu peníze poslali. Když výrobek přijde, není přiložena faktura a na webových stránkách chybí jakýkoli identifikační údaj a kontakt, přestože to evropské předpisy vyžadují,“ upozorňuje Ondřej Tichota z Evropského spotřebitelského centra ČR, které spotřebitelům bezplatně pomáhá řešit spory s podnikateli z jiných zemí EU, Norska a Islandu.

Právě u podvodných e-shopů najdete v kontaktech pouze kontaktní formulář, na který s největší pravděpodobností nikdo nebude reagovat nebo vám prodejce maximálně nabídne zaslání jiného zboží. Určitě ne vrácení peněz.

Je nějaká cesta, jak dostat peníze zpět?

Pokud jste platili kartou, může být řešení tzv. chargeback. Což je mezibankovní nástroj, díky němuž může banka vzít platbu zpět. Vydavatelé karet nejsou povinni tuto službu poskytovat, většinou ale vyjdou klientovi vstříc. Pokud jste ale za zboží zaplatili převodem, máte smůlu.

Jak poznat nedůvěryhodný obchod na první pohled

Hned prvním znakem může být to, když název e-shopu naprosto vůbec nekoresponduje se zbožím, které nabízí. Dále mohou mít stránky neprofesionální design. Nikde nenajdete, kdo je vlastně prodejcem, chybí obchodní podmínky, rovněž i informace o možnosti odstoupení od smlouvy do 14 dnů, místo kontaktů je jen kontaktní formulář. Doména je často registrována v zahraničí (přestože může mít koncovku .cz).

Pokud ve vás prodejce vzbudí podezření svou strojovou češtinou, určitě je vaše intuice správná. „Na některých stránkách je použit automatický překlad. A tak například soubory cookies jsou v upozornění na jejich používání webovou stránkou přeloženy jako ‚sušenky‘. To by spotřebitelé měli brát jako varovný signál a v takovém e-shopu nejlépe nenakupovat,“ uvádí Ondřej Tichota.

Prodejce si lze také prověřit díky návodu na www.evropskyspotrebitel.cz/podvod. Seznam některých rizikových e-shopů najdete i na stránkách České obchodní inspekce v sekci Rizikové e-shopy.