Úpisy nových kryptoměn vynesly desítky miliard, odborníci varují před bublinou

Ethereum - právě jeho blockchain mnoho nových projektů využívá k emisí vlastních "mincí"

Ethereum - právě jeho blockchain mnoho nových projektů využívá k emisí vlastních "mincí" Zdroj: profimedia.cz

Ethereum
Ilustrační foto
Bitcoin
Monero
Bitcoin
6
Fotogalerie

Svět kryptoměn má za sebou další rekord. Loňský prosinec byl totiž nejbohatším měsícem v historii, co se týče objemu peněz získaných novými emisemi. Podle serveru ICObench utratili investoři v rámci více než dvou stovek primárních nabídek mincí bezmála 1,4 miliardy dolarů (30 miliard korun). Celkem loni firmy získaly prodejem svých kryptoměn 5,5 miliardy dolarů, v roce 2016 to bylo pouhých 80 milionů dolarů.

„Ačkoli věřím, že fintech má ambice měnit návyky lidí, u primárních nabídek mincí nevidím zatím reálný přínos. ICO je buzzword loňského roku, časem ale nastane ticho po pěšině,“ říká zakladatel a šéf fintechové firmy Twisto Michal Šmída.

Trend vydávání nových kryptoměn pokračuje i v letošním roce, přestože zatím podstatně pomaleji. Za první lednový týden proběhlo podle ICObench 38 nových emisí, které dohromady vynesly kolem 25 milionů dolarů. Jen během nadcházejícího týdne navíc končí hned dvaadvacet aukcí nových kryptoměn, které se následně octnou na trhu.


Vše o kryptoměnách čtěte zde >>>


Podle dat serveru Coinmarketcap je na trhu momentálně 1480 kryptoměn, téměř osm stovek z nich bylo přitom vydáno loni. Baštou nabídky nových virtuálních měn se mezitím stačilo stát epicentrum tradičních finančních služeb, Švýcarsko. Statistiky webu ICO Watch List, který se orientuje na geografický původ ICO, připisují Švýcarsku největší výnos z prodejů nových kryptoměn.

Kapitál získaný firmami emisí nových kryptoměn (v milionech dolarů, rok 2017)E15, Pramen: ICObench

Jen za loňský rok se odtud zrealizovaly emise o objemu bezmála půl miliardy dolarů. Každá desátá emise kryptoměn zase pochází z Ruska, kam od investorů přitekla bezmála stovka milionů dolarů. „Pro projekty centralizovaných a takzvaně předtěžených měn nastává bublina. Až praskne, projekty krachnou a hodně lidí přijde o peníze,“ upozorňuje odborník na kryptoměny Paralelní polis Pavel Ševčík.

Spouštěčem může být ostrý nástup regulace kryptoměn napříč světem. „Regulátoři a soudy mohou celkem snadno konstatovat i zpětně nedostatky měn v právní, účetní i daňové oblasti a mohou i zpětně přistoupit k sankcím. Jen minimum primárních emisí by při přísném posuzování mělo přitom šanci obstát,“ dodává například partner fintechové společnosti Red Eggs Jan Lamser.

Jižní Korea staví stopku virtuálním měnám

• Vláda připravuje zákon, který zakáže obchody s kryptoměnami. Země je významným zdrojem poptávky po virtuálních platidlech.
• Návrh přichází poté, co policie a daňový úřad učinily tento týden razie u největších burz v zemi, kvůli podezření z daňových úniků.
• Ministerstvo financí hledá způsoby, jak zdanit trh, který se podle denního objemu obchodů rovná indexu malých společností Kosdaq.
• Kurz bitcoinu během včerejška, kdy Jižní Korea záměr oznámila, oslabil až o takřka 14 procent.

Informace o kurzu bitcoinu najdete zde >>>