Pražská dvojka mezi mrakodrapy je na prodej. Miliardář Skala se zaměří na bytové projekty

City Empiria, 104metrů vysoké někdejší sídlo Motokovu na Pankrácké pláni, je na prodej.

City Empiria, 104metrů vysoké někdejší sídlo Motokovu na Pankrácké pláni, je na prodej. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

City Empiria, 104metrů vysoké někdejší sídlo Motokovu na Pankrácké pláni, je na prodej.
2
Fotogalerie

City Empiria, druhá nejvyšší budova v Praze, je na prodej. Realitní magnát Václav Skala hledá kupce pro 104 metrů vysoké někdejší sídlo Motokovu na Pankrácké pláni, které získal přede dvěma lety od realitního fondu pojišťovací skupiny Generali. Zároveň společnost PSN rodiny Skalových nabízí dvě velké komerční nemovitosti v Pardubicích. Začátkem letošního roku PSN oznámila, že plánuje v příštích pěti letech postavit tři tisíce bytů za více než jedenáct miliard korun.

„Rozhodli jsme se budovu City Empiria a nemovitosti v Pardubicích nabídnout k prodeji, protože v této turbulentní době věříme, že mají investorům co nabídnout, a to především díky prémiové lokalitě a možnému budoucímu developmentu,“ potvrdil ředitel komerčních projektů PSN František Jiránek.

Prodej firma svěřila agentům poradenských společností Deloitte a Knight Frank. Hodnota obchodu se bude pohybovat v miliardách korun. Za kolik Skala  kancelářskou věž City Empiria přede dvěma lety koupil, strany nezveřejnily. Nicméně sousední nejvyšší budovu v Praze, 109metrovou City Tower, prodala v roce 2016 skupina PPF za 4,4 miliardy korun. 

Majitelem Empirie je přímo zakladatel PSN, miliardář Václav Skala. Další dvě nabízené nemovitosti – budovu někdejšího paláce Grand od architekta Josefa Gočára v Pardubicích i další tamní kancelářskou budovu na Masarykově náměstí – už vlastní PSN.

Nákup věžáku City Empiria v roce 2020 komentoval tehdejší mluvčí PSN jako rozšiřování portfolia komerčních nemovitostí. Dnes naopak vše nasvědčuje tomu, že se Skala se svým synem Maximilianem, který přebírá otěže rodinné firmy budované od roku 1991, chtějí věnovat hlavně rezidenčnímu trhu.

Posílit plánuje PSN zejména v nájemním bydlení. „Poptávka nadále poroste. Pro mnoho lidí se bydlení v nájmu stane jediným možným řešením, pokud se nezmění podmínky hypoték,“ uvedla zástupkyně šéfa komerčních projektů Helena Hyánková.

 „V tuto chvíli je poměr našeho portfolia přibližně 80 procent prodej a 20 procent pronájem. Do budoucna se to ale určitě změní a podíl nájmů posílí. Především se soustředíme na přípravu a finalizaci stávajících projektů a rovněž na nákup zajímavých nemovitostí a pozemků, jež by se mohly v této době objevit na trhu,“ vysvětluje Hyánková.

V přípravě je mimo jiné renovace bývalé Městské telefonní ústředny na Žižkově zahrnující 120 bytů nebo rekonstrukce tří činžovních domů v Seifertově ulici. Společnost také připravuje projekty v Polské ulici na Vinohradech či v Muchově v Dejvicích.

Developer začátkem roku oznámil záměr prostavět do roku 2027 přes jedenáct miliard korun. Dalších deset miliard má připravených na akvizice. „Zajímají nás jak chystané projekty, tak domy určené k rekonstrukci či pozemky vhodné k nové výstavbě, a to nejen čistě pro bydlení,“ upřesnil šéf akvizic Pavel Citta.

PSN loni koupila areál společnosti Innogy v Brně a pozemek po bývalém sídle Transgasu ve Vinohradské ulici v centru Prahy. Letos do tohoto chystaného převážně bytového projektu přizvala developera Penta Real Estate.

„S Pentou jsme už delší dobu v kontaktu a díky jejím zkušenostem, které má z podobných projektů, jsme rozložili jak developerská, tak finanční rizika,“ komentoval Štěpán Smrčka, ředitel developmentu a projektového managementu PSN. Výstavba by mohla začít za dva roky.

Ve dvouhektarovém bývalém továrním areálu Koh-i-noor ve Vršovicích chystá PSN výstavbu zhruba 580 bytů a čtyř tisíc metrů čtverečních komerčních ploch pro obchody a služby.

Aktuálně společnost realizuje desítku projektů. K nejvýraznějším patří přestavba bývalé továrny letecké techniky Microna v pražských Modřanech na loftové byty.

Třetí nejvyšší v Česku

Budova City Empiria byla postavena v polovině sedmdesátých let minulého století. Původně v ní sídlil podniku zahraničního obchodu Motokov. Výšková stavba má 27 podlaží a měří 104 metrů. Tím se řadí na třetí příčku žebříčku nejvyšších tuzemských budov. Do větší výšky se pne už jen sousední City Tower (109 metrů) a brněnský AZ Tower (111 metrů). City Empiria má téměř 25 tisíc metrů čtverečních administrativních ploch. Sídlí v ní například největší český stavitel bytů Central Group. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!