Gupta porušil svůj slib. Chce zpět miliardy darované ostravské huti

Miliardář Sanjeev Gupta před svou skotskou ocelárnou ze skupiny Liberty Steel

Miliardář Sanjeev Gupta před svou skotskou ocelárnou ze skupiny Liberty Steel Zdroj: Reuters

Ocelářský magnát a majitel ostravské huti Liberty Sanjeev Gupta nedodržel slib. V roce 2019 poslal do ostravského závodu přibližně 3,8 miliardy korun s tím, že jde o půjčku, která má pomoci firmě vypořádat se s dopady koronaviru a u níž nebude požadovat její splacení. A nyní z poslední zveřejněné výroční zprávy vyplývá, že Gupta změnil názor a peníze bude chtít zpět. Obrat v jeho postoji může souviset s dobrými výsledky huti v posledních dvou letech.

Liberty Ostrava o změně přístupu informuje jako o účetní chybě, a to ve výroční zprávě za fiskální rok končící v březnu 2021, kterou huť zveřejnila na začátku letošního ledna. Mluvčí ostravské huti Andrej Čírtek účetní opravu komentuje s tím, že z hlediska fungování firmy se nic nemění a že tržby i provozní zisk zůstaly stejné. „Tato záležitost nemá žádný vliv na provoz a zaměstnance Liberty. Jedná se o legitimní finanční operaci v rámci skupiny,“ říká Čírtek.

Pravdou ovšem je, že kvůli tomuto rozhodnutí musela ostravská Liberty předposlední výsledek hospodaření – tedy k roku 2020 – zpětně opravit. Původně v něm totiž i díky odpuštění dluhu vykázala čistý zisk kolem 300 milionů korun. Nyní se po opravě výsledek překlopil do minusu 2,9 miliardy korun.

Zdroj deníku E15 z ostravské firmy uvedl, že podnět ke změně přístupu k půjčce vychází z nečekaně rychlého zotavení firmy z pandemie. Ve sledovaném fiskálním období končícím v březnu 2021 vykázala Liberty Ostrava čistý zisk ve výši 490 milionů. Navzdory tomu, že toto číslo zatím nikde nezveřejnila, už loni vydala tiskovou zprávu i k výsledkům k březnu 2022. Tehdy čistý zisk skončil na úrovni 6,1 miliardy korun.

„Výsledky odrážejí zlepšení v obchodní, výrobní i finanční oblasti během posledních let, která huti pomohou úspěšně zvládnout současnou náročnou ekonomickou a geopolitickou situaci,“ komentovala loni v červnu tehdejší mluvčí společnosti Barbora Černá Dvořáková.

Změna zaúčtování má podle expertů poradenských firem ještě jeden významný a méně viditelný dopad. Kromě jejího vlivu na vlastní kapitál a hospodářský výsledek roku 2020 se propíše také do budoucích daňových odvodů. „Tím, že firma skončila ve ztrátě, došlo k vytvoření daňového štítu na daň z příjmů právnických osob do budoucích let a Liberty Ostrava tak na daních zaplatí méně než v případě, že by šlo o nevratnou půjčku,“ upozorňuje zdroj z oblasti fúzí a akvizic, který si nepřál být jmenován.

Ostravským odborům se jednání akcionáře nelíbí. „Sanjeev Gupta se v roce 2019 tvářil jako mecenáš, který zachraňuje český průmysl a ostravský region. Celé dva roky deklaroval, že jde o dar, který náš závod nemusí splácet. Nyní se ukazuje, že ve skutečnosti je to jinak. Můžeme jen doufat, že majitel dodrží sliby alespoň v oblasti ohlašovaných investic,“ říká odborový předák ostravské huti Petr Slanina.

Letošní rok bude pro obor složitější, protože poptávka po oceli opadla kvůli obavám zákazníků z možné recese. „Do hospodaření se navíc promítnou i rekordní ceny energií a jiných vstupů, které většina ocelářských společností nedokáže zcela promítnout do svých cen, protože již dnes ztrácejí tržní podíl na úkor dovozů z mimoevropských zemí,“ uzavírá šéf ocelářské unie Daniel Urban s tím, že mimo Evropskou unii jsou nastavené nižší environmentální i sociální standardy.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!