Akvizice za více než bilion. Walt Disney koupí 21st Century Fox

Americký zábavní gigant Walt Disney koupí většinu aktivit společnosti 21st Century Fox za 52,4 miliardy dolarů (1,14 bilionu korun). Disney tak získá filmová a televizní studia, kabelové stanice a zahraniční televizní stanice z impéria mediálního magnáta Ruperta Murdocha. Pokud bude dohoda schválena, Disney upevní svou pozici největší mediální společnosti na světě.

Společnost 21st Century Fox před akvizicí oddělí do samostatné firmy zpravodajské sítě a stanice Fox Broadcasting, Fox News Channel, Fox Business Network, FS1, FS2 a Big Ten Network, které nebudou součástí dohody, informovala agentura AP. Disney převezme také dluh, který dosahuje 13,7 miliardy USD.

Fox také společnosti Disney odprodá své aktivity v zahraničí, včetně 39procentního podílu v britské satelitní televizi Sky. Disney se tak rovněž stane majitelem společnosti Star India, což je velká mediální skupina, která provozuje desítky sportovních a zábavních kanálů.

Podle listu Financial Times bude mít spojení, pokud bude schváleno, dalekosáhlé dopady na globální mediální prostředí. Dohoda přichází v době, kdy se Disney snaží vyrovnat s konkurencí technologických firem v zábavním průmyslu, jenž prochází velkými změnami. Spotřebitelé více používají internet, kde expandují se svou nabídkou videoslužeb technologické firmy. 

Disney se zřejmě stane velkým hráčem právě na trhu videoslužeb. "Streamovací služby jako Netflix budou muset čelit nižšímu podílu na trhu," říká mediální analytik Michael Nathanson pro The New York Times. Disney mimo jiné totiž plánuje na jaře příštího roku spustit vlastní streamovací službu ESPN Plus. Ziskem 21st Century Fox navíc získá podíl v zavedené streamovací televizi Hulu.

Tím, že Disney má dostatek vlastního obsahu, bude podle The New York Times silně konkurovat Netflixu, Amazonu, Applu nebo Googlu. Tito hráči mimo jiné získali mnoho diváků právě tím, že nabízeli filmy a pohádky od Disney. Tomu může být brzy konec. Disney již naznačilo, že nechá odstranit z Netflixu filmy od Disney, Pixaru, Marvelu či filmy ze ságy Star Wars. Totéž může nyní čekat i filmy z produkce 21st Century Fox.

Podobné kroky filmových studií nicméně Netflix podle svých zástupců čekal a čím dál více sází na vlastní produkci, seriály jako The Crown již vyhrávají nejvyšší televizní ocenění.

Murdochovu 21st century Fox tak zbyde zpravodajský kanál Fox News, sportovní kanál FS1 a vysílací skupina složená z Fox network a lokálních televizních stanic. Analytici spekulují, že by se zbývající stanice mohly spojit s mediální společností News Corporation, kterou vlastní Murdochova rodina.

Disney zaplatí cennými papíry. Akcionáři společnosti Fox obdrží za každou svou akcii 0,2745 akcie Disney. Vedení společnosti Disney si od spojení firem slibuje úspory nejméně dvě miliardy dolarů. Transakci musejí ještě schválit akcionáři obou firem.

Pro zábavní průmysl je prodej aktivit 21st Century Fox překvapením. Očekávalo se, že Murdoch, který své impérium v uplynulých 50 letech neustále rozšiřoval, firmu předá jednomu ze svých dvou synů. Šéfem Disney zůstane do roku 2021 Bob Iger.

Zatím není jasné, jak se k dohodě postaví americké regulační orgány. Ministerstvo spravedlnosti před nedávnem zablokovalo telekomunikační firmě AT&T akvizici mediální společnosti Time Warner. Podle názoru ministerstva by transakce za 85 miliard USD (skoro 1,9 bilionu korun) omezila hospodářskou soutěž a poškodila spotřebitele.

Kdo jsou Walt Disney a 21st Century Fox?

21st Century Fox

21st Century Fox je jednou z největších mediálních firem. Vznikla v roce 2013 rozdělením konglomerátu News Corporation, kterou založil mediální magnát Rupert Murdoch, na vydavatelskou společnost stejného jména a zábavní společnost 21st Century Fox, zahrnující televizi Fox, filmová studia 20th Century Fox a řadu kabelových televizí. Společnost ovládá Murdochova rodina. V jejím vedení jsou kromě Ruperta Murdocha jeho synové Lachlan a James.

Pod News Corporation spadají stovky firem po celém světě, například společnost Dow Jones & Co, a kromě ekonomických novin The Wall Street Journal také například list New York Post a knižní nakladatelství HarperCollins. Britská sekce Murdochovy tiskové říše pak zahrnuje listy jako The Sun, The Times nebo The Sunday Times. V roce 2011 Murdochovým impériem zatřásl skandál kolem britského bulvárního listu News of the World, aféra s odposlechy vedla po 168 letech k zániku News of the World a zatčení mnoha novinářů. Skandál vzbudil značné pozdvižení i v britské vládě.

V roce 2015 získala 21st Century Fox většinový podíl v časopisu National Geographic a v dalších mediálních aktivitách neziskové organizace National Geographic Society. Loni v prosinci se dohodla na úplném převzetí televize Sky, v níž dlouhodobě vlastnila 39 procent akcií. Za zbytek podniku zaplatí 11,7 miliardy liber (364 miliard korun). Britský antimonopolní úřad (CMA) nyní zkoumá, zda to Murdochově impériu nedává až příliš velký vliv na britská média.

Tržby společnosti sídlící v New Yorku loni činily 28 miliard dolarů, čistý zisk 3,2 miliardy. Společnost zaměstnává 22 000 lidí.

Walt Disney

Studio Disney se zrodilo ve skromných podmínkách na předměstí Los Angeles. Walt Disney si v létě 1923 s bratrem Royem najal místnosti v jednopatrové kancelářské budově a 16. října 1923 si sourozenci oficiálně zaregistrovali společnost The Disney Bros. Cartoon Studio. Z domu na Kingswell Avenue nedlouho poté odešly do kin první úspěšné filmy s Alenkou v říší divů, která kombinovala animaci s živou holčičkou.

Walt a Roy Disneyovi se brzy přestěhovali o pár desítek metrů dál do vlastního studia. Tam se v roce 1927 narodil první Disneyho zvířecí hrdina, Oswald the Lucky Rabbit (Šťastný králík Oswald). A v květnu 1928 se ve firmě nesoucí tehdy název Walt Disney Studio zrodil myšák Mickey, spoluprací Walta Disneye a producenta Uba Iwerkse. V roce 1937 uvedlo studio do kin celovečerní animovaný film Sněhurka a sedm trpaslíků. A v roce 1955 Walt Disney rozšířil své impérium o zábavní park Disneyland.

Dnes patří do mediálního gigantu Disney i televize ABC, sportovní kanál ESPN, filmová studia Pixar (Příběh hraček, Hledá se Nemo nebo Auta), Marvel (řada superhrdinů), Walt Disney Pictures, Lucasfilm (Hvězdné války) a zábavní parky.

Čistý zisk společnosti Disney klesl za fiskální rok 2017 o čtyři procenta na 8,98 miliardy dolarů (197 miliard korun). Klesl tak poprvé od roku 2009. Růst tržeb zaznamenala pouze divize zábavních parků a odpočinkových středisek. Celoroční tržby se pak snížily o jedno procento na 55,14 miliardy USD (1,2 bilionu korun). Společnost k loňském roku zaměstnávala 195 000 lidí.