Akcie amerických výrobců pistolí letí nahoru

Palné zbraně na stánku společnosti Smith  Wesson, jejímž akciím se v poslední době velmi daří.

Palné zbraně na stánku společnosti Smith Wesson, jejímž akciím se v poslední době velmi daří. Zdroj: ČTK/AP/John Locher

Protesty v amerických velkoměstech zvýšily zájem o nákup pistolí.
George Floyd se stal symbolem hnutí proti rasismu a policejnímu násilí. Graffiti s jeho portrétem se objevují po celém světě.
George Floyd se stal symbolem hnutí proti rasismu a policejnímu násilí. Graffiti s jeho portrétem se objevují po celém světě. Tento vytvořil Nathan Murdoch v městě  Peterborough.
George Floyd se stal symbolem hnutí proti rasismu a policejnímu násilí. Graffiti s jeho portrétem se objevují po celém světě - Pittsburgh.
Nepokoje vyvolané násilnou smrtí černocha George Floyda propukly i v Londýně.
10
Fotogalerie

Násilí v ulicích amerických velkoměst, kde se konají protesty vyvolané smrtí George Floyda, zvýšilo poptávku po pistolích. Z toho těží výrobci palných zbraní a munice, což je patrné na akciích těchto společností, které s přehledem porážejí vývoj celé americké burzy.

Od začátku roku tak poskočily akcie proslulé Smith & Wesson Brands o téměř devadesát procent na úroveň okolo osmnácti dolarů, přičemž za poslední tři měsíce vyletěly dokonce na dvojnásobek. Zájem investorů přilákal také další výrobce pistolí Sturm, Ruger & Co. Ti vyhnali hodnotu firmy od začátku roku o téměř padesát procent vzhůru. Daří se rovněž výrobci nábojů a outdoorového vybavení Vista Outdoor, jehož akcie posílily od začátku roku o zhruba polovinu na přibližně jedenáct dolarů.

Výkonnost zmíněných titulů výrazně překonala vývoj americké burzy, která podle klíčového indexu S&P 500 ztrácí několik procent. Jsou letos dokonce ještě výnosnější než technologické tituly, které na trhu Nasdaq posílily průměrně přibližně o šest procent. Akcie producentů pistolí rostly dokonce i během čtvrtečního obchodování, kdy americká burza podle indexu S&P 500 ztratila téměř šest procent.

Hodnotu výrobců palných zbraní táhne vzhůru několik faktorů. „Kombinace letošních prezidentských voleb a režimu, kdy lidé zůstávají doma, zvýšila počet nových držitelů zbraní,“ citoval server MarketWatch zprávu analytika Erika Wolda ze společnosti B. Riley FBR. „Očekáváme, že poptávka v příštích měsících ještě zesílí,“ prohlásil.

Akciím pomohl také koronavirus, který devastoval ostatní sektory. „V době pandemie měly vysoké tržby, protože se lidé vyzbrojovali,“ upozornil výkonný ředitel obchodníka s cennými papíry eFrank.cz Aleš Prandstetter. „Když je vyšší nejistota, lidé si dělají zásoby včetně zbraní a nábojů,“ dodal.

Nejdůležitějším faktorem, který ovlivňuje nákupy zbraní v USA, jsou však obavy z přísnější regulace. Zvyšují totiž poptávku po zbraních, což se promítá do cen akcií výrobců pistolí a pušek. Tento vztah platí ovšem také opačně. Po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem klesly obavy z regulace držení zbraní, což vyvolalo pokles poptávky po pistolích, a tím i výrazný pokles akcií výrobců.

Letošní rok je však pro výrobce palných zbraní skvělý. Akcie společností Sturm, Ruger & Co. a Smith & Wesson mohou totiž podle dosavadního vývoje zažít nejlepší burzovní rok od roku 2015. Zájem investorů se pak projevuje na velikosti firem. Konkrétně hodnota Sturm, Ruger & Co. je nejvyšší od začátku roku 2016 a akcie Smith & Wesson se obchodují na nejvyšších úrovních od léta 2017.