Wall Street posílila. Ještě většímu růstu brání obavy z druhé vlny koronaviru

Americké akcie

Americké akcie Zdroj: Profimedia

Americké akcie
Americké akcie
Americké akcie
Americké akcie
Americké akcie
6
Fotogalerie

Akcie ve Spojených státech po výkyvech nahoru a dolů uzavřely obchodování se zisky. Napomohly tomu finanční tituly, které budou v budoucnu podléhat mírnějším pravidlům. Ještě větším ziskům ale zabránily přetrvávající obavy z alarmujícího nárůstu případů koronavirové nákazy a čerstvá statistika o počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA. Na devizovém trhu posiloval dolar.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 1,18 procenta a uzavřel na 25.745,60 bodu. Širší index S&P 500 stoupl o 1,10 procenta na 3083,76 bodu a index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 1,09 procenta na 10.017,00 bodu.

„Nejdůležitější zpráva je ta, jak se vyvíjí virus. Posledních několik dní je ta zpráva znepokojivá. Jestli je něco překvapivé, tak že trhy nereagovaly negativněji,“ řekl agentuře Reuters analytik Tom Martin ze společnosti GLOBALT Investments.

Všechny tři hlavní indexy zahájily den poklesem v reakci na slabší pokles nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti, než se očekávalo. V průběhu dne ale došel povzbuzení finanční sektor, když bylo oznámeno zmírnění pravidel pro bankovní obchody. Dílčí bankovní index S&P 500 si v reakci připsal 1,8 procenta.

Pokles zaznamenaly naopak akcie společnosti Walt Disney, když sdělila, že odloží znovuotevření svých zábavních parků. Odepsaly 0,71 procenta. Nedařilo se ani výrobci letecké techniky Boeing, který ztratil 1,01 procenta v reakci na úspěch konkurenčního Airbusu, jemuž se podařilo splnit cíl stanovený pro výrobu tryskových letadel.

Na devizovém trhu dnes dále posiloval dolar. Investoři na americkou měnu nahlížejí jako na bezpečnou investici v ekonomicky nejistých časech.

Krátce před 22:00 středoevropského letního času přidával dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, 0,2 procenta na 97,37 bodu. Euro na dolar ztrácelo 0,3 procenta na 1,1222 dolaru. K japonskému jenu dolar přidával 0,1 procenta na 107.19 japonského jenu.