České akcie zatím nesmazaly ztráty způsobené pandemií koronaviru

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: profimedia

Pražská burza
Pražská burza
3
Fotogalerie

Akcie na pražské burze ještě zatím neumazaly ztráty způsobené pandemií. Pražskému indexu PX chybí ještě čtyři procenta na hodnoty před 20. únorem, kdy na trhy přišla panika. Český akciový index dosáhl svého dna loni 18. března při poklesu o 37 procent na 690 bodů. Současné hodnoty kolem 1058 bodů přestavují nárůst o 53 procent. Uvedl to analytik Starteepo Dušan Jilčík.

Nejvíce pandemii odnášely akcie bankovních domů, které musí bojovat s poklesem svého zisku a nárůstu nesplácených úvěrů. Například hodnota akcií Komerční banky spadla z 800 korun na 465 korun, tedy o 41 procent. Nyní se obchoduje za 680 korunách.

Zajímavě se vyvíjel kurz antivirové společnosti Avast. Při únorové panice klesla cena jejich akcií z 135 korun k 80 korunám. Nicméně celosvětový zájem o home office a nákupů firemních počítačů s antivirovým softwarem dokázal vystřelit během dalšího čtvrtletí cenu Avastu na 175 korun, tedy o třetinu výše, než byla v únoru.

Evropské akciové trhy dokázaly jen sotva vymazat ztráty z února a března 2020 až nyní v letošním lednu. Německý index DAX je jen o dvě procenta výše. Celoevropský EuroStoxx, který reprezentuje 50 největších evropských firem, je stále v čtyřprocentní ztrátě. Logicky se nedařilo například výrobci letadel Airbus (minus 31 procent). Naopak společnost na dovoz jídla, německá Delivery Hero (v Česku jim patří DámeJídlo) dokázala od vypuknutí pandemie posílit o zhruba 70 procent.

Koronavirová panika na burzách se plně rozpoutala 20. února 2020. Do té doby akciové trhy od začátku roku 2020 mírně posilovaly. Americké akcie, měřené indexem S&P, si své dno našly až o měsíc později a celkovým poklesem o 34 procent od vypuknutí výprodejů. Z velkých společností třeba Boeing i po roce ztrácí 37 procent. Naopak nejhodnotnější firma světa Apple i díky výbornému marketingu posílila od vzniku pandemie o 69 procent.

Farmaceutická společnost Moderna byla v únoru 2020 na cenách okolo 20 dolarů. Zprávy, že by mohla být jedním tvůrců vakcíny, zvýšily její cenu do listopadu na čtyřnásobek. Ovšem nyní, když se jejich vakcínou už i očkuje v Česku, je na 183 dolarech, tedy o 815 procent výše. Koronavir vytvořil i dalšího 'šampióna' s růstem o 311 procent. Jde o ZOOM Video Communications, kterou lidé hojně používají k videokonferencím.

Covid přinesl další úkaz. Je jím zvyšující se podíl drobných investorů na trhu. „Společné akce na sociálních platformách jsou jen vrchol ledovce, mnohem důležitější je fakt, že zatímco ještě před zhruba deseti lety byl podíl individuálních investorů na trhu marginální, dnes se již blíží 25 procentům,“ řekl zakladatel investiční platformy Portu od Wood & CompanyRadim Krejčí. Dynamika, s jakou se toto číslo zvětšuje, je podle něj ohromující. „Můžeme být ještě překvapeni, co všechno tento fakt může změnit,“ uzavřel.