Čína jde do konfliktu s Indií. Spor vedou o ropu v moři

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: wikimedia.org

Čína a Indie mají problém, je jím ropa a mohou za něj Indové. Tak alespoň vypadá verze deníku China Energy News, hlásné trouby čínské vlády. „Indická energetická politika nabírá nebezpečných obrátek,“ napsal list. Napětí vyvolala spolupráce mezi Indií a Vietnamem při těžbě ropy z mořského dna ve sporných vodách Jihočínského moře.

Společný postup oznámil minulý týden indický státní koncern Oil and Natural Gas, k ruce si vzal vietnamský podnik Petrovietnam. Společným cílem má být objevování nových ložisek.

„Indové musejí z moře co nejrychleji zmizet. Zahrávají si s ohněm,“ zní komentář China Energy News. Je to hrozba, shodují se pozorovatelé – a to velmi vážná, dodávají.

Tahanice Číny a Vietnamu o využívání části Jihočínského moře trvají léta a často je doprovází strašení vojenskou silou. Důvodem jsou především hospodářské zájmy: pod zemskými deskami spočívají mohutné zásoby ropy a zemního plynu. Jejich těžbu znemožňují politické pře. Užitek z využití strategických surovin si nárokují také Filipíny, Brunej, Malajsie a Tchaj-wan.

Indie je ovšem jiný kalibr a fakt, že v Jihočínském moři chtějí (natož s Vietnamci) vrtat právě její firmy, zasadil Pekingu těžkou ránu. Vysvětlení je prosté – pokud je někdo největším ekonomickým soupeřem Číňanů v jižní a východní Asii, tak jsou to výhradně Indové.

Ve hře je navíc utišení surovinového hladu. Spotřeba ropy a zemního plynu v obou zemích rychle roste a k tomu se přidružuje poptávka po kovech vzácných zemin. Jen při dostatečném přísunu těchto komodit mají Indie a Čína záruku, že si udrží tempo svého růstu. Peking je v tomto směru o krok napřed: s nasazením státního fondu China Investment Corporation se dlouhodobě snaží zabrat co nejvíce zdrojů surovin. Činí tak v Asii stejně jako v Africe. Naposledy se zaměřil na Indii. Podle médií chystají Číňané zřízení dalšího fondu, který by investoval doma i za hranicemi.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.