Dortmund prodává za velké peníze anglického reprezentanta Sancha. Akcie klubu posilují

Fotbalista Jadon Sancho

Fotbalista Jadon Sancho Zdroj: Reuters

Fotbalista Jadon Sancho
Fotbalista Jadon Sancho
3
Fotogalerie

Růstem zareagoval kurz akcií německého fotbalového klubu Borussia Dortmund na oznámení o prodeji 21letého anglického ofenzivního záložníka Jadona Sancha do Manchesteru United.

Transakce bude mít ve finančním roce 2021/2022 pozitivní dopad na hospodaření Borussie – její provozní zisk bude díky prodeji vyšší o zhruba 56 milionů eur. Klub to uvedl ve čtvrtek dopoledne na svých webových stránkách.

Zprávu o prodeji proto příznivě přijali burzovní investoři. Cena akcií Borussie poskočila během čtvrtečního obchodování na frankfurtské burze nahoru až o 4,5 procenta na téměř 6,50 eura za jednu akcii. Následně cena mírně korigovala.

V porovnání se začátkem roku se cenné papíry klubu obchodují přibližně o pětinu výš. Za růstem stojí očekávání investorů, že s probíhajícím očkováním a ústupem pandemie koronaviru se fotbalový svět vrátí brzy do normálu, a tím pádem se zlepší i hospodaření klubu – mimo jiné i kvůli návratu diváků na stadiony, a tedy vyšším příjmům ze vstupného. 

Na konci května vedení Borussie zveřejnilo předběžný odhad hospodářských výsledků pro právě ukončený finanční rok 2020/2021. Klub v něm měl utrpět čistou ztrátu ve výši 75 milionů eur. Sezonu předtím se klub rovněž kvůli pandemii propadl do ztráty 44 milionů eur. Před příchodem covidu, v sezoně 2018/2019, naopak Borussia dosáhla čistého zisku ve výši 17,4 milionu eur.

Akcie Manchesteru United, s nimiž se obchoduje na burze v New Yorku, na oznámení o hráčské akvizici výrazněji nereagovaly. Krátce po zahájení obchodování jejich kurz vzrostl o necelého půl procenta na 15,24 dolaru. V porovnání se začátkem roku je cena téměř o osm procent nižší.

Klub z Old Trafford zaplatí za talentovaného fotbalistu 85 milionů eur, tedy v přepočtu 2,15 miliardy korun. Jadon Sancho se tak stane druhým nejdražším anglickým hráčem v historii hned po obránci Harrym Maguirovi. Ten v roce 2019 vyšel Manchester United na 90 milionů liber, dle současného kurzu v přepočtu 2,66 miliardy korun. 

Borussia se bude muset o částku z prodeje podělit. Server BBC napsal, že okolo 9,5 milionu liber (281 milionů korun) dostane Sanchův předchozí klub Manchester City. Právě ze City, které má nárok na 15procentní podíl z realizovaného zisku z prodeje hráče, anglický reprezentant před třemi lety do bundesligového klubu přestoupil za 10 milionů liber.