Díky postupu Česka do čtvrtfinále Eura je sázkový rekord na spadnutí

Záložník Tomáš Souček si po postupu do čtvrtfinále užívá nezapomenutelné chvíle s českými fanoušky.

Záložník Tomáš Souček si po postupu do čtvrtfinále užívá nezapomenutelné chvíle s českými fanoušky. Zdroj: Jakub Poláček (Blesk)

S postupem českého týmu do čtvrtfinále fotbalového Eura je rekord v objemu sázek při sportovní události téměř jistý. Uvedli to zástupci sázkových společností. Hodnota sázek zatím dosáhla asi 2,2 miliardy korun, při dosud rekordním fotbalovém MS v Rusku v roce 2018 to bylo 2,5 miliardy.

Na nedělní zápas s Nizozemskem (2:0) se v Česku prosázelo asi 100 milionů korun, dvakrát více než na večerní utkání Belgie - Portugalsko (1:0). Ve čtvrtfinále se Češi utkají s Dánskem. Zápas začíná v sobotu v 18 hodin v ázerbájdžánském Baku. Mírným favoritem jsou seveřané, na jejichž postup bookmakeři vypsali kurz 1,62:1. Na úspěch Česka se dá sázet v kurzu 2,3:1.

Tipsport zatím přijal sázky za téměř miliardu. "Rekordní číslo 1,2 miliardy korun z MS 2018 je tedy velmi reálné. Navíc postoupila Česká republika, obrovský zájem o fotbal je tedy minimálně do soboty zaručený. Na nedělní výhru Česka šlo nakonec 15 procent objemu sázek. Hodně se sázelo i v průběhu utkání. Live sázky tvořily asi pětinu celkového objemu," uvedl mluvčí Tipsportu Jiří Hadrava.

Tipsport také eviduje zatím nejvyšší výhru na Euru. Klient vsadil na jednom tiketu na vítěze v zápasech Rusko - Finsko (1:0), Wales - Turecko (2:0) a Itálie - Švýcarsko (3:0) 500 tisíc korun. Při kurzu 9,2:1 vyhrál přes čtyři miliony čistého. V průběhu šampionátu se s vysokou výhrou přidala Fortuna. Sázkař zde posadil na tiket remízu Španělska s Polskem (1:1). Vsadil 911 800 korun a při kurzu 4,75:1 vyhrál 3,4 milionu čistého.

"Vklady aktuálně dosahují více než 800 milionů korun. Z pohledu reálných tržeb nicméně šampionát před třemi roky přinesl více překvapivých výsledků, což sázkovým kancelářím nahrávalo více. Zájem o nedělní duel Česko - Nizozemsko byl proti utkání Belgie - Portugalsko více než dvojnásobný. To ilustruje pozitivní dopad, který má účinkování českého týmu na zájem sázkařů," doplnil mluvčí Fortuny Petr Šrain.

Objem sázek u Chance dosáhl zhruba 200 milionů korun. "Na zápas Česko - Nizozemsko jsme přijali sázky za 10,5 milionu, na výhru Česka šlo 17 procent objemu," dodala mluvčí Chance Markéta Světlíková.

Aktuální objem sázek u Tipsportu, Fortuny a Chance je zhruba dvě miliardy korun. Podle odhadů patří těmto firmám asi 92 procent trhu. Ostatní společnosti absolutní objem sázek většinou nezveřejňují. Dá se však očekávat, že celkové sázky zatím dosáhly asi 2,2 miliardy korun. Na MS 2018 v Rusku to bylo 2,5 miliardy, na posledním Euru v roce 2016 ve Francii 1,9 miliardy korun. V hokeji drží rekord MS 2019 na Slovensku se sázkami za 1,8 miliardy, sázky na letošní hokejové MS v Lotyšsku dosáhly u sázkových kanceláří v ČR zhruba 1,7 miliardy korun.

Největšími favority na zisk titulu jsou podle bookmakerů Francie (5,2:1), Itálie (6:1), Anglie (6,5:1) a Belgie (7:1). Češi mají kurz 20:1, před začátkem turnaje to bylo 120:1 až 130:1.