Evropské akcie mohutně rostly, zpevnily i burzy v USA

Německá burza

Německá burza Zdroj: profimedia

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Burzy po celém světě v úterý připisovaly. Přispěl k tomu i rekordní květnový nárůst maloobchodních tržeb v USA. Podle portálu CNBC jde zároveň o důsledek pondělního oznámení Fedu, který ohlásil další program na podporu ekonomiky. 

Ve výrazném plusu uzavřela dříve tokijská burza. Index Nikkei 225 si připsal 4,88 procenta a obchodování zakončil na 22 582,21 bodu. Zaznamenal tak nejprudší jednodenní nárůst od konce března.

I evropské akcie v úterý posilovaly. Euro Stoxx 50 přidal 3,47 procenta, FTSEurofirst 300 téměř tři procenta. 

Také americké akcie výrazně zpevnily. Index Dow Jones stoupl po úterním obchodování o 2,04 procenta. Širší index Standard & Poor's 500 se zvýšil o 1,9 procenta. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 1,75 procenta.

Vzestup neprožily jen tradiční parkety, ale i kryptoměny. Nejrozšířenější digitální měna bitcoin posílila během 24 hodin o zhruba čtyři procenta a jedna digitální mince stojí 9470 dolarů.

Americká centrální banka (Fed) v pondělí oznámila, že začne kupovat firemní dluhopisy. Agentura Bloomberg navíc informovala, že administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa chystá plán investic do infrastruktury v objemu téměř jednoho bilionu dolarů (zhruba 23,5 bilionu korun).

Akciové trhy už se výrazně zotavily z březnových minim, kromě řady rozpočtových a měnových opatření na podporu ekonomiky je podporuje také postupné uvolňování opatření proti šíření koronaviru.

„Trhy budou pokračovat v růstu, dokud se budou ekonomiky dál otevírat a dokud počty případů koronaviru nebudou tak velké, aby to otevírání zastavily,“ uvedl podle agentury Reuters ekonom Shane Oliver ze společnosti AMP Capital Investors.

Průmyslová výroba se v USA v květnu meziměsíčně zvýšila o 1,4 procenta po dubnovém rekordním propadu o 12,5 procenta, uvedl v úterý Fed.