Evropské akcie prudce posilují, obavy z obchodní války se snižují

Evropské akcie dnes prudce posílily a vyšplhaly se na nejvyšší úroveň za více než dva týdny. Za oživením akciového trhu stál pokles obav, že spory mezi Spojenými státy a Čínou přerostou v obchodní válku. Panevropský akciový index STOXX 600 si připsal 2,4 procenta, zažil tak nejlepší den od června 2016, napsala agentura Reuters.

Evropské akcie podle agentury DPA těžily rovněž ze slabšího kurzu eura, který posiluje konkurenceschopnost exportérů z eurozóny. Hlavní index německých akcií DAX si dnes připsal 2,9 procenta. Dostal se tak na nejvyšší úroveň za zhruba dva týdny a zaznamenal nejvýraznější jednodenní nárůst za zhruba rok.

Peking ve středu oznámil, že hodlá uvalit 25procentní clo na více než stovku amerických výrobků, mimo jiné na auta, letadla či sójové boby. Reagoval tak na obdobný seznam, který USA zveřejnily v úterý.

Ten pro změnu obsahuje 1300 čínských výrobků, na něž chtějí aplikovat 25procentní clo Spojené státy. V obou případech jde o zboží, jehož dovoz do Číny respektive do Spojených států dosahuje hodnoty kolem 50 miliard dolarů ročně.

Ohlášená opatření obou stran nicméně nevstupují v platnost okamžitě a někteří představitelé Bílého domu, například hlavní ekonomický poradce Larry Kudlow, signalizovali, že Spojené státy by cla nemusely vůbec zavést, pokud Čína více otevře svou ekonomiku.

"Pokud odstraníte bariéry a dodržujete pravidla, měly by z toho těžit obě strany," prohlásil dnes Kudlow.