Hromadí se sázky na pokles akcií

burza

burza Zdroj: reuters

Srpnové otřesy na akciových trzích mají za následek hromadění sázek na další pokles akcií. Zájem o takzvaný prodej nakrátko akcií společností z amerického indexu S&P 500 se dostal na roční maximum, a podtrhuje tak ostrou změnu tržního sentimentu, ke které během uplynulého měsíce došlo. Ještě v červenci byl zájem o prodeje nakrátko nejnižší od vypuknutí finanční krize na podzim 2008.

Prodejci nakrátko, například hedgeové fondy, chtějí vydělat na padajících cenách cenných papírů tím, že si akcie vypůjčí, následně prodají v naději, že akcie spadnou ještě předtím, než je budou muset koupit zpět a vrátit majiteli, který jim je za úplatu půjčil.

Zápůjčky akcií se minulý měsíc podle společnosti Data Explorers vyšplhaly na tři procenta celkové tržní kapitalizace všech společností zahrnutých v indexu S&P 500. Data naznačují, že se vrátil zápal pro takzvané shortování, a to navzdory snahám vlád a regulátorů o zakázání nebo alespoň omezení prodejů nakrátko a tvorbě zisků na propadu akciových trhů.

Rychlý obrat tržního sentimentu na začátku srpna ukazuje, že hedgeové fondy, které jsou zodpovědné za velkou část světových spekulativních sázek na pokles, byly stejně jako ostatní investoři zastiženy nepřipravené bez otevřených krátkých pozic. „Zdá se, že měly otevřené pozice pro růstové období a neočekávaly, že by makroekonomická nestabilita mohla zasáhnout i akciové trhy,“ řekl agentuře Bloomberg Will Surf Gordon, ředitel výzkumu ve společnosti Data Explorers.

Čísla od Data Explorers ukazují, že poměr měřící hodnotu akcií, které jsou k dispozici pro vypůjčení, proti hodnotě akcií, jež jsou již vypůjčeny, se propadl na 10,9násobek z červencového 12,3násobku.
Akcie začaly minulý týden – po téměř třítýdenních propadech – růstovou rally. Investoři ale zůstávají obezřetní. „Lidé nevěří, že současný růst vydrží,“ řekl deníku Financial Times Dan Greenhaus, hlavní analytik brokera BTIG.