Koronavirus hýbe s trhy. Investoři skupují zlato

Zlato, ilustrační foto

Zlato, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Burza, ilustrační foto
Broker, ilustrační foto
burza, ilustrační foto.
4
Fotogalerie

Obavy ze šíření koronaviru rostou a mají již významný vliv na celosvětovou ekonomiku, tvrdí analytici. Nejistota způsobuje pokles asijských, evropských i amerických akciových trhů. Propadla se i cena ropy. Naopak roste cena zlata jako bezpečného přístavu v krizích.

Asijské trhy v pondělí klesly o více než dvě procenta a k negativní náladě se přidaly dopoledne i evropské trhy, uvedl analytik Purple Trading Jaroslav Tupý. Index DAX ztratil od rána 2,4 procenta a pokračuje v pádu. Podobně jsou na tom ostatní evropské indexy. Americké indexy před otevřením trhu oslabují o 1,5 procenta. Zvýšená averze investorů vůči riziku také dostává pod tlak cenu ropy, která se od konce minulého týdne propadla již o pět procent, dodal Tupý.

Nejvýrazněji padají tituly svázané s finální spotřebou čínských domácností, uvedl analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Silně tak podle něj ztrácejí akcie evropských výrobců luxusních produktů jako Louis Vuitton Möet Hennessy nebo Burberry. Významně ztrácí i čínský e-shop Alibaba. Další vývoj závisí na rychlosti, s jakou čínské autority dokážou šíření nemoci zastavit, eventuálně na schopnosti virus bezproblémově vyléčit, podotkl.

„Kvůli výskytu koronaviru v USA investoři proto přesouvají kapitál do bezpečných přístavů, jako je například zlato nebo stříbro. Od potvrzení dvou diagnóz výskytu viru v USA cena zlata vyrazila z 1560 dolarů na aktuálních 1585 dolarů, čili zhruba o 1,6 procenta,“ uvedl analytik Golden Gate CZ Marek Brávník.

Finanční trhy nemají rády nejistotu či příliš mnoho scénářů dalšího vývoje, doplnil analytik portálu Capitalinked.com Radim Dohnal. Koronavirus je podle něj v mnoha aspektech stále málo známý, navíc s Čínou má svět zkušenost, že často poskytuje zkreslené informace zvláště o problémech. Pro další vývoj bude podle něj klíčové, zda se virus podaří lokalizovat v nynějších ohniscích. Pokud toho bude docíleno pouze omezením pohybu milionů osob v rámci Číny, dopady na světovou ekonomiku budou minimální. Po zbytek týdne ale Dohnal očekává další poklesy světových akcií a posilování dolaru a zlata.