Koronavirus přivodil pád akcií. Německo by mohlo potvrdit vzrůstající optimismus

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Čínský virus dopadá na akcie

Smrtící koronavirus začíná promlouvat i do vývoje trhů. Padá většina akcií, klesají i ceny ropy, útočištěm se pro investory naopak stávají americké vládní dluhopisy nebo například japonský jen. Počet obětí virů už vyskočil na 80 a počet nakažených přesáhl 2 700 lidí. Kvůli zrychlujícímu se šíření nemoci byla čínská vláda dokonce donucena prodloužit svátky spojené s novým lunárním rokem.

Salviniho prohra zmírňuje italskou nervozitu

Šéf koaliční protiimigrační Ligy Matteo Salvini v italských regionálních volbách utrpěl výraznou porážku. Současný premiér Giuseppe Conte, který má v parlamentu zatím jen velmi křehkou podporu, naopak posílil. V regionu Emilia-Romagna získal středolevý blok, jehož je Conte součástí, přes 51 procent, Salviniho hnutí tam přitom obdrželo jen bezmála 44 procent. Výsledek voleb pravděpodobně zklidní náladu na italském trhu a sníží výnos tamních dluhopisů.

Další rakety na americkou ambasádu v Bagdádu

Do areálu amerického velvyslanectví v irácké metropoli Bagdádu v neděli večer dopadlo celkem pět raket kaťuša, přičemž jedna z nich zasáhla přímo její budovu. Podle tamních médií z areálu odlétaly helikoptéry se zraněnými lidmi. Počet útoků, které jsou spojovány s íránskými militantními skupinami, vzrostl poté, co Spojené státy zabily jednoho z předních vojenských představitelů země Kásima Sulejmáního.

Británie mírní obavy z Huawei

Americký ministr financí Steve Mnuchin uvedl, že obchodní dohodu s Velkou Británií chce dokončit ještě letos, a to navzdory tomu, že britský premiér Boris Johnson stále více naznačuje, že by se čínská technologická společnost Huawei mohla podílet na tamním rozvoji 5G síti. Hlavní unijní vyjednavač pro brexit Michel Barnier mezitím slíbil, že celé dny a noci bude pracovat na tom, aby s Velkou Británií včas dohodl finální brexitovou smlouvu.

Potvrdí Německo pozitivní trend?

V pondělí trh neočekává žádná důležitá firemní data, už v úterý ale hospodářské výsledky zveřejní nizozemská zdravotnicko-technologická firma Philips a také francouzský výrobce luxusního zboží LVMH. V Německu vyjde aktuální Index podnikatelského klimatu IFO. Ten bude zajímavý i díky tomu, že by mohly potvrdit vzrůstající optimismus. Tamní nákupní manažerský index (ISM) v lednu povyrostl na pětiměsíční maximum, když podle společnosti IHS Markit dosáhl 51,1 bodu. To je o 0,6 bodu více, než se čekalo.