Koronavirus opět srazil českou měnu. A také inflační očekávání

Koruna vůči euru v posledních dnech oslabuje.

Koruna vůči euru v posledních dnech oslabuje. Zdroj: Blesk/Profimedia.cz

Před rokem dorazil koronavirus do České republiky, což se následně podepsalo i na kurzu koruny vůči euru – ta oslabila až k úrovni 28 korun za euro. Stejnou situaci zažívá česká měna i nyní, jen reakce trhu je mírnější.

Během uplynulých dvou týdnů totiž česká měna oslabila na mezibankovním trhu z nejsilnější úrovně 25,70 až na 26,20 koruny za jedno euro. „Na korunovém trhu převládl negativní sentiment, který je spojen zejména s nepříznivým vývojem pandemie v tuzemsku,“ uvádí ekonom Komerční banky Martin Gürtler.

Podobně se vyjadřuje rovněž ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. „Koruna posilovala, když jela na vlně dobrých zpráv. Nyní z regionu přicházejí špatné zprávy, což očekávání investorů korigovala,“ dodává Kovanda.

Investoři totiž spekulovali, že Česká národní banka začne kvůli svižnému ekonomickému oživení rychle zvedat sazby, což by korunu zatraktivnilo vůči euru. Současné zavedení přísných opatření ale tuzemskou ekonomiku přitlumí, což ovlivní i růst sazeb.

„Vyhrocená pandemická situace se projevuje také poklesem korunových sazeb, a to především na krátkém konci výnosové křivky. Trh totiž částečně slevuje ze svých očekávání na nárůst sazeb ze strany ČNB,“ upozorňuje Gürtler.

Korunu však srazil kromě koronaviru ještě jeden celosvětový faktor. „Narostla inflační očekávání, čímž se zvýšily výnosy amerických dlouhodobých dluhopisů, což způsobilo korekci u rizikových aktiv,“ zdůrazňuje hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář. V minulém týdnu proto klesaly rovněž ceny akcií a dalších měn rozvíjejících se zemí, kam patří rovněž česká koruna.

Krátkodobě si přitom koruna nemusí polepšit. „Kurz zůstane nad úrovní 26 korun za euro do doby, než se podaří vyřešit současnou krizi,“ odhaduje Gürtler. Konkrétně včera odpoledne se jedno euro prodávalo za téměř 26,10 koruny.

Dlouhodobě ale ekonomové české měně věří. „Krátkodobě sice může kurz slabě kolísat, ale dlouhodobě bude koruna posilovat,“ říká Sklenář. Mírné posilování očekává rovněž Kovanda.