Na burzu letos vstoupilo nejvíce podniků od finanční krize

Burza v New Yorku

Burza v New Yorku Zdroj: CTK/AP

Šanghajská burza
Thajská burza
Thajská burza
Pražská burza
Varšavská burza
7
Fotogalerie

Na světové akciové burzy v letošním roce vstoupilo nejvíce firem od globální finanční krize. Podle údajů výzkumné skupiny Dealogic letos uskutečnilo primární veřejnou nabídku (IPO) téměř 1700 podniků. To je nárůst o 44 procent oproti loňskému roku a nejvyšší počet od roku 2007, píše na svých internetových stránkách list Financial Times.

Výtěžek z primárních emisí akcií letos vzrostl rovněž o 44 procent, a to na 196 miliard dolarů (4,3 bilionu korun). To představuje nejvyšší částku od roku 2014, kdy byl celkový výnos výrazně podpořen výtěžkem 25 miliard dolarů z primární emise akcií největšího čínského internetového obchodu Alibaba.

Americké podniky letos prostřednictvím primárních emisí získaly 49 miliard dolarů, což je více než dvojnásobek ve srovnání s 24 miliardami v předchozím roce. V Evropě letos počet primárních emisí vzrostl o více než 40 procent a v Číně dosáhl nového rekordu.

Největší letošní primární emisi uskutečnila americká společnost Snap. Majitel mobilní aplikace pro sdílení fotografií Snapchat získal prodejem akcií zhruba 3,9 miliardy dolarů (85 miliard korun).