Německý index DAX zlomil svůj dosavadní rekord

ilustrace E15

ilustrace E15 Zdroj: Kolaz E15

Německý index DAX, který zahrnuje 30 předních německých firem, měl sice v uplynulém období pozvolný rozběh, nyní však bezmála po šesti letech překonal svůj dosavadní rekord. Jeho růstu pomohly nejen dobré výsledky německých firem, ale zejména úroková politika ECB.

Naděje investorů, že úroky setrvale zůstanou na nízké úrovni, vyhnaly nejdůležitější německý burzovní barometr, index DAX, na dosud nejvyšší dosaženou úroveň – 8154,76 bodu, čímž překonal dosavadní rekord v hodnotě 8151,57 bodu z 13. června 2007. Už minulý pátek přitom index uzavřel na dosavadním rekordu 8122 bodů, napsal server Deutsche Welle.

„Politikou nízkých úroků emisní banka směřuje do krajiny snů,“ uvedl analytik Oliver Roth ze společnosti Close Brothers Seydler. Tyto sny podle něj ještě nekončí. „O to těžší ovšem bude den, kdy přijde procitnutí,“ uvedl.

Vývoj indexu DAX v uplynulých pěti letech:

Evropská centrální banka (ECB) v uplynulém týdnu snížila svou už tak extrémně nízkou základní úrokovou sazbu ještě o další čtvrt procentního bodu na nové rekordní minimum 0,50 procenta. Chtěla by tak motivovat firmy k investicím. Pro příští období se proto očekává, že podnikům vzroste zisk a rostou tedy také kurzy jejich akcií.