Nová mutace koronaviru vyplašila investory. Akcie a kryptoměny padají

Bitcoin a další kryptoměny v pátek citelně oslabují v reakci na zprávu o nové mutaci covidu-19.

Bitcoin a další kryptoměny v pátek citelně oslabují v reakci na zprávu o nové mutaci covidu-19. Zdroj: profimedia

Bitcoin v pátek dopoledne prudce oslabil téměř o osm procent na méně než 55 tisíc dolarů. Oproti své rekordní hodnotě, které dosáhl na začátku listopadu, tak v posledních dnech zlevnil už zhruba o pětinu. Investoři zjevně reagují na zprávy o návratu pandemie a zejména na objevení nové mutace nemoci covid-19. Varianta, jež prozatím nese označení B.1.1.529, byla ve čtvrtek potvrzena v Jihoafrické republice.

„Nová varianta koronaviru nese velmi nezvyklou konstelaci mutací,“ uvedlo jihoafrické ministerstvo zdravotnictví a varovalo, že B.1.1.529 může být nebezpečnější a nakažlivější než dosud známé druhy nákazy. 

Evropské akcie dnes utrpěly nejprudší pokles od loňského června. Pod zvýšený tlak se dostaly kvůli obavám z hospodářských dopadů nové mutace koronaviru, která byla zjištěna v Jihoafrické republice. Panevropský akciový index STOXX Europe 600 odepsal 3,67 procenta a uzavřel obchodování na 464,05 bodu.

"Tato nová varianta viru přichází v nejhorší možné době, protože Evropa a některé severní části Spojených států jsou v napjaté situaci kvůli již tak vysokým počtům nových případů a hospitalizací," uvedl analytik Peter Garnry ze společnosti Saxo Bank.

Podobně jako bitcoin reagovaly na oznámení i další sledované kryptoměny. Ethereum oslabilo dokonce o devět procent a celý Bloomberg Galaxy Crypto Index, jenž sleduje výkonnost nejznámějších virtuálních měn, se snížil o čtyři procenta. 

Strmý propad během pátku zaznamenaly také akcie na západoevropských burzách. Panevropský benchmark STOXX Europe 600, německý DAX a britský FTSE 100 v tuto chvíli ztrácejí přes dvě a půl procenta. Francouzský CAC 40 dokonce ještě o procento více.     

NFT – nezaměnitelný token

Video placeholde
• Videohub

Pokud jde o kryptoměny, podle analytiků agentury Bloomberg se na jejich dnešním výkonu mohly projevit i další nepříznivé zprávy z nedávných dnů. Indická vláda například plánuje prosadit zákon, na jehož základě by bylo obchodování s digitálními měnami na jejím území úplně zakázáno. Větší regulace kryptoměnového trhu nedávno zavedly i Spojené státy. 

Agentura nicméně zároveň připomíná, že bitcoin je navzdory momentálnímu útlumu stále asi o 85 procent dražší než před rokem.