Obavy vystřídaly naděje. Burzy trhly rekordy, Tesla pokračovala v rally

Obchodování na burze ve Frankfurtu

Obchodování na burze ve Frankfurtu Zdroj: Reuters

Budova londýnské burzy. Avast byl zařazen na tamní index FTSE100
2
Fotogalerie

Globální ekonomika se oklepává z koronaviru a nabírá tempo. Čínské akcie proto zahájily týden silným růstem. Díky nadějím na zotavení ekonomiky zpevnily nejvíce za poslední více než rok. Na čínské rally reaguje i evropský a americký parket. Akcie Tesly letí vzhůru. 

Index CSI 300, který sleduje obchodování na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, v pondělé vzrostl o 5,67 procenta na 4670,09 bodu, a vyšplhal se tak nejvýše za pět let. Pomohly zejména finanční tituly. Trh těží hlavně z nadějí na rychlejší hospodářské oživení, z pokračujících vládních reforem a z dostatku likvidity na trhu. 

„Čína se teď pro investory stala bezpečným přístavem. Nedávný nárůst počtu nových případů koronaviru v Pekingu jim totiž pomáhá vyhodnotit, že dopady druhé vlny, pokud nějaké budou, zůstanou v zemi píše omezené,“ řekl agentuře Reuters analytik Čang Čcheng-jü ze společnost Shiji Hongfan Asset Management. Současný růst je podle něj začátkem silného rostoucího trendu.

Růst čínských akcií na pevnině se přelil i do Hongkongu. Hlavní index Hang Seng tam zpevnil o 3,81 procenta na 26 339,16, a uzavřel tak nejvýše od 5. března. Nejvíce zpevnily akcie čínského výrobce aut Geely, které si připsaly 15,82 procenta.

Známky ekonomického oživení v Číně pomohly i japonským akciovým trhům, kde se dařilo zejména provozovatelům lodní dopravy a výrobcům oceli. Hlavní index Nikkei 225 zpevnil o 1,83 procenta na 22 714,44 bodu, dostal se tak nejvýše od 10. června.

Pozitivní závan v Evropě

Evropské akciové trhy pokračovaly v trendu, který nastavila Čína.  Panevropský index STOXX Europe 600 přidal 1,55 proceta na 371,09 bodu, britský FTSE 100 vzrostl o 2,09 procenta na 6 285,94 bodu, francouzský CAC 40 si připsal 1,49 procenta na 5 081,51 bodu a německý DAX zakončil se ziskem 1,64 procenta na 12 733,45 bodu.

Index frankfurtské burzy DAX táhly nahoru bankovní tituly. Akcie Deutsche bank přidaly 3,9 procenta, Commerzbank po nečekané páteční rezignaci generálního ředitele a předsedy představenstva zpevnily ještě výrazněji, když přidaly přes devět procent. 

Hlavním prorůstovým impulsem je vyjádření německého ministra hospodářství, že očekává návrat k růstu ekonomiky nejpozději od října. Pozitivní zprávu nenarušila ani slabší makrodata o vývoji objemu zakázek v německém průmyslu. Tovární objednávky se v květnu zvýšily o 10,4 procenta po celkovém propadu o 37 procent v předchozích dvou měsících. 

„Údaje o objednávkách signalizují, že recese výrobního sektoru překonala své dno,“ uvedlo německé ministerstvo hospodářství. „Nízká úroveň objednávek ale také ukazuje, že proces obnovy není zdaleka u konce,“ dodal úřad.

Na pražské burze se v pondělí kvůli státnímu svátku neobchodovalo.

Americké rally vede Tesla 

Na čínské rally reaguje i americký parket. Investoři rovněž vyhlížejí výsledkovou sezónu za druhé čtvrtletí, která na Wall Street začne zhruba v polovině měsíce.

Index Dow Jones vzrostl o v pondělí posílil o 1,78 procenta na 26 287,03 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 1,59 procenta na 3179,72 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se zvýšil poskočil o 2,21 procenta na 10433,65 bodu.

Aktivita v americkém sektoru služeb v červnu prudce oživila a téměř se vrátila na úroveň před pandemií nemoci COVID-19. Rostoucí počet nových případů onemocnění v poslední době však donutil některé restaurace a bary znovu zavřít, což ohrožuje rodící se oživení.

Řada statistických údajů z USA, včetně rekordního měsíčního růstu počtu nových pracovních míst, pomohla indexu Nasdaq k růstu na nový rekord a indexům S&P 500 a Dow Jones smazat jejich ztráty. S&P 500 je tak nyní zhruba šest procent pod únorovým rekordem a Dow Jones 11 procent.

Cena akcií internetové společnosti Amazon poprvé překonala hranici 3000 dolarů. Akcie Tesly stouply pátou seanci za sebou, protože JPMorgan zvýšil cílovou cenu akciím firmy v reakci na vyšší čtvrtletní prodej, než se čekalo. Připsaly si 13,48 procenta na  1371,58 dolaru za akcii. Akcie Uber Technologies vzrostly po oznámení, že koupí firmu zabývající se rozvozem jídla Postmates, napsala agentura Reuters.