Politici a obchodníci tlačí na cenu ropy, výsledek se dostavil

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Spekulace, že Velká Británie a Spojené státy uvolní ropu ze strategických rezerv, očividně zabraly. Ceny důležité suroviny šly dolů a sestup má pokračovat. Severomořská ropa Brent spadla o 1,85 dolaru na 123,69 dolaru za barel, lehká ropa WTI zlevnila o 1,82 dolaru na 105,51. Uvolnění zásob má být záležitostí příštích měsíců. Cílem je zabránit, aby drahá ropa přiškrtila ekonomiku USA před prezidentskými volbami. Podle listu Le Monde se možná zapojí i Francie.

Cenu ropy Brent, která se letos dotkla 130 dolarů, vyhnaly vzhůru politické a hospodářské obavy. Mnozí pozorovatelé začali mluvit o novém ropném šoku, jemuž se teď Londýn a Washington snaží zabránit. Spojence mají politici v obchodnících, kteří sázejí na nižší ceny prostřednictvím termínovaných kontraktů. „Za několik let by se měla cena pohybovat kolem 95 dolarů za barel,“ napsaly Financial Times s odvoláním na své zdroje.

Rozdíl mezi aktuální cenou na spotovém trhu a smlouvami splatnými za několik roků (features) je velký jako nikdy předtím. „Aktuálním třímístným cifrám by mělo být co nejdříve odzvoněno,“ upozorňují odborníci, kteří tak nabízejí vysvětlení, proč se obchodníci snaží o zlevnění.

V praxi to vypadá následovně: zatímco letošní cena se zvedla zhruba o čtvrtinu, podražil feature s datem splatnosti 2018 o pouhý dolar. A to právě na už zmiňovaných 95 dolarů. „Třicetidolarový výkyv mezi momentální a budoucí cenou je enormní a překračuje stav z doby začátku ropného skoku,“ připomínají experti.

Optimismus panuje v přesvědčení, že časem bude k dispozici více ropy než nyní. „I to brzdí příští ceny,“ dodávají analytici. Naděje se vkládají hlavně do Brazílie, USA, Kanady a Iráku. Ochotu přidat v těžbě už oficiálně oznámila Saúdská Arábie. Skeptici ale varují, že nic není jisté. Ceny budou podle nich určovány celou řadou faktorů, a poukazují na možný konflikt s Íránem. Mezinárodní energetická agentura navíc varovala, že vyšší vytěžené množství ze Severní Ameriky nebude mít na globální zásobování trvalý vliv. Jejich předpověď se drží pět dolarů nad obchodníky a činí 100 dolarů za barel.