PPF investuje na stockholmské burze. Získala podíl v mediální společnosti Viaplay

PPF Gate, sídlo finanční skupiny

PPF Gate, sídlo finanční skupiny Zdroj: E15 Dominik Kučera

Investiční skupina PPF pokračuje v nákupech významných podílů ve veřejně obchodovaných firmách. Tentokrát zainvestovala na stockholmské burze. Navázala tak na nákupy akcií německé televizní společnosti ProSiebenSat.1 Media a polské logistické společnosti InPost.

V hlášení pro švédského regulátora PPF uvedla, že prostřednictvím své firmy PPF Cyprus Management nakoupila 6,3procentní podíl v mediální a streamingové společnosti Viaplay Group AB. Celkem nyní drží přibližně pět milionů kusů akcií. V reakci na oznámení kurz cenných papírů posílil v pátek na stockholmské burze o přibližně devět procent. Hodnota podílu PPF tak činí 248 milionů švédských korun, v přepočtu přibližně 514 milionů korun.

Finanční skupina, kterou řídí investor a jeden z nejbohatších Čechů Jiří Šmejc, využila toho, že se kurz akcií společnosti Viaplay na začátku června výrazně propadl o desítky procent na rekordní minima kvůli značně zhoršujícímu se hospodaření. Firma na začátku června vyměnila generálního ředitele a zároveň revidovala dlouhodobější výhled hospodaření. 

Minulý týden firma oznámila, že v druhém čtvrtletí letošního roku dosáhla její provozní ztráta 6,55 miliardy švédských korun. Rok předtím měla ve stejném období zisk 175 milionů. Společnost Viaplay působí v Evropě i Severní Americe a staví se do role konkurenta streamingové platformy Netflix. Před týdnem však oznámila odchod z trhu v USA. Stejné plány má kvůli úsporám také v případě Kanady a Velké Británie.

PPF se nákupem zařadila mezi nejvýznamnější akcionáře. Tím největším je v současnosti francouzská mediální skupina Canal+ Group, kterou vlastní koncern Vivendi. Canal+ Group nedávno získala přibližně 12procentní podíl. To vedlo ke spekulacím o možném převzetí firmy Viaplay.

Skupina PPF transakci nekomentovala, zapadá však do její strategie. Její součástí jsou v poslední době i investice do veřejně obchodovaných firem z oborů, kterým generální ředitelé PPF Šmejc a spol. nejvíce rozumí a v nichž vidí atraktivní investiční příležitosti.

Právě televizní byznys je důležitou součástí podnikání finanční skupiny – její součástí je mezinárodní skupina CME, pod kterou patří i TV Nova. Vedle toho PPF od loňského podzimu postupně nakupovala na frankfurtské burze akcie společnosti ProSiebenSat.1 Media. V současnosti v ní drží 15procentní podíl a je tak druhým největším akcionářem po italské skupině MFE-MediaforEurope, kterou ovládá rodina zesnulého miliardáře Silvia Berlusconiho.

Není vyloučeno, že PPF bude svůj podíl ve Viaplay nadále navyšovat, podobně jako to činí v případě německé ProSiebenSat.1 Media. „Když kupujete podíl ve veřejně obchodované firmě, máte poněkud omezené znalosti, jelikož čerpáte z veřejných informací. Proto je naší strategií vytvořit dostatečně velkou pozici, abychom dostali místo v orgánech firmy. Což se nám podaří v ProSieben, kde management navrhl naši kandidátku do dozorčí rady, i v InPostu,“ prohlásil nedávno Jiří Šmejc.