Výroční zpráva PPF: Skupina chce podle Šmejce pokračovat v odchodu z východních trhů

Výroční zpráva PPF za rok 2022

Výroční zpráva PPF za rok 2022 Zdroj: Foto E15

Výroční zpráva PPF za rok 2022
Výroční zpráva PPF za rok 2022
3
Fotogalerie

Největší česká investiční skupina PPF zveřejnila svou výroční zprávu, ve které nejen hodnotí hospodaření podniku v minulém roce, ale také tradičně nastiňuje své plány do budoucna. Jiří Šmejc, který se stal před rokem šéfem skupiny, ve zprávě potvrzuje záměr PPF odejít vedle Ruska i z trhů ve východní Asii a v příštích letech se chce soustředit zejména na podnikání v zemích Evropské unie.     

Šmejc přiznává, že skupina loni čelila obrovské výzvě kvůli rychlému stažení z ruského trhu v souvislosti s válkou na Ukrajině. V důsledku toho se čistý zisk PPF propadl téměř o polovinu na 140 milionů eur, zhruba 3,4 miliardy korun. Šéf společnosti přesto vyzdvihuje, že se jí podařilo „opustit ruský trh v rekordně krátké době a finanční ztrátu s tím spojenou navíc z velké části vykompenzovat podnikatelskými úspěchy v jiných sektorech a v dalších teritoriích.“

Úspěšný odchod z Ruska podle Šmejce potvrdil odhodlání skupiny přenést těžiště jejího byznysu na tradiční trhy vyspělých zemí, tedy zejména do Evropské unie. „S tímto trendem souvisí i postupný prodej našich aktiv ve východní Asii,“ píše Šmejc. 

PPF se loni dohodla na prodeji Home Creditu na Filipínách a v Indonésii do rukou japonské banky Mitsubishi UFJ Financial Group, přičemž odchod z Filipín se jí už podařilo dokončit. Letos naopak pokračuje v navyšování svého vlastnického podílu v německé televizní společnosti ProSiebenSat.1 Media. 

„Velkou radost mám také z toho, že skupina PPF dokázala i v roce 2022 zúročit své silné stránky, které jí umožňují uzavírat velké obchody, činit odvážné kroky i pružně a kreativně reagovat na jakékoli obchodní příležitosti,“ dodává Šmejc.

Připomíná, že skupina nedávno uzavřela významná partnerství například s globální investiční společností GIC se sídlem v Singapuru, která kapitálově vstoupila do Cetin Group. 

Majitelka skupiny a vdova po zesnulém zakladateli Renáta Kellnerová v úvodu zprávy zase zmínila, že považuje za svůj hlavní úkol zachovat manželovo dědictví a „připravit naše děti na to, aby jednoho dne převzaly tuhle štafetu a nesly ji dál“.

Nejzajímavější postřehy z výroční zprávy PPF si můžete dále přečíst zde

Souhrn posledních zpráv o PPF

Unikátní video Petra Kellnera:

 

Video placeholde
Unikátní video Petra Kellnera • PPF.cz