Pražská burza mírně oslabila, dolů ji táhly akcie Avastu. Koruna je zpět na úrovni před koronakrizí

Pražská burza v daném obchodním dni stagnovala, náš "robot" se proto ani nesměje, ani není smutný

Pražská burza v daném obchodním dni stagnovala, náš "robot" se proto ani nesměje, ani není smutný Zdroj: E15.cz

Index PX odepsal 0,22 procenta na 950,80 bodu. Nejvýznamněji přispěly akcie počítačové firmy Avast, které se podílejí na indexu aktuálně 21,5 procenty, poklesem 3,13 procenta. 

Akcie českého vývojářského domu propadly poprvé po čtyřdenním růstu. Zlevnily o 3,13 procenta na závěrečných 170 korun. K dalším ztrátovým titulům na pražské burze se zařadily akcie společnosti ČEZ, které padly o 0,93 procenta na 477 korun.

Oproti tomu nejvýraznějšího růstu dosáhly cenné papíry rakouské bankovní skupiny Erste Group Bank, které si polepšily o 1,71 procenta na 594,80 korun. Dále pak rostly cenné papíry finančního domu Komerční banka o 1,56 procenta na 585 korun.

Kurz koruny je zpět na předkrizové úrovni

Koruna v úterý posílila k euru i dolaru na nejsilnější úrovně od poloviny března, kdy finanční trhy zasáhla koronavirová krize. Kolem 17:00 se česká měna obchodovala na 26,38 koruny za euro a na 22,97 krouny za dolar. K euru si tak připsala proti pondělí 22 haléřů a vůči dolaru 29 haléřů. Podle analytiků korunu ovlivnil příznivý vývoj na světových trzích po dohodě Evropské unie na podobě finanční pomoci zemím zasaženým koronavirovou krizí.

Podle analytiků společnosti Next Finance působí pozitivně také zprávy firmy AstraZeneca, že experimentální vakcína proti koronavirovým onemocněním je bezpečná a v první fázi klinických testů na zdravých dobrovolnících vyvolává imunitní reakci.

Tuto zprávu přinesl web E15.cz ve spolupráci s projektem TL02000288 aplikace umělé inteligence u zpracování burzovních zpráv při Technologické agentuře ČR.