Pražská burza po čtyřech dnech růstu oslabila. Se ziskem uzavřel ČEZ

Pražská burza v daném obchodním dni stagnovala, náš "robot" se proto ani nesměje, ani není smutný

Pražská burza v daném obchodním dni stagnovala, náš "robot" se proto ani nesměje, ani není smutný Zdroj: E15.cz

Pražská burza dnes po čtyřech růstech v řadě oslabila. Index PX klesl o 0,21 procenta na 1220,73 bodu. Dolů ho táhly akcie technologické firmy Avast, Komerční banky či Erste Bank. Naopak se ziskem dnes uzavřely energetický ČEZ nebo Moneta Money Bank. Vyplývá to z internetových stránek burzy.

"Pražská burza v úvodu dne navázala na silný včerejší (pondělní) růst a posilovala, postupně však převážila ochota vybírat krátkodobé zisky a index PX končil s mírnou ztrátou," uvedl David Brzek z Fio banky.

Nejvýrazněji, o 0,92 procenta na 808,50 koruny, dnes oslabily cenné papíry Komerční banky, která dnes před zahájením obchodování zveřejnila pololetní hospodářské výsledky. "Titul po lepších výsledcích, když překonání šlo především na vrub nižších opravných položek, posiloval v úvodu až na 828 korun (+1,47 procenta), aby postupně ztrácel a končil se ztrátou," popsal Brzek.

Čistý zisk Komerční banky vzrostl v prvním pololetí meziročně o 17,4 procenta na 5,258 miliardy korun. Provozní výnosy se naopak snížily o 1,8 procenta na 14,805 miliardy. Erste Bank dnes odepsala 0,66 procenta na 847,20 koruny. Z bankovních titulů dokázala posílit pouze Moneta, kterou podle Brzka do kladného pásma poslala objednávka v závěrečné aukci. Moneta si dnes připsala zhruba půl procenta na 88,05 koruny.

Z předních emisí dnes zlevnily ještě cenné papíry Avastu, když odepsaly 0,66 procenta a končily na 172,80 korunách. Z menších emisí si pohoršily o 0,9 procenta akcie Photon Energy, mírnější ztráty zaznamenaly Česká zbrojovka, Kofola a Philip Morris.

Vedle Monety dnes posílily ještě ČEZ, O2 a Stock. Cenné papíry energetické společnosti si polepšily 0,83 procenta na 608 korun, telekomunikační firma získala 0,19 procenta na 262 korun a likérka zdražila o 0,76 procenta na 80 korun.