Příjmy Manchesteru United kvůli koronaviru prudce klesly. Dramaticky pak narostl dluh

Manchester United musí vrátit vlastníkům přenosových práv patnáct milionů liber.

Manchester United musí vrátit vlastníkům přenosových práv patnáct milionů liber. Zdroj: Reuters

Manchester United.
Stadion Manchester United na Old Trafford.
Majitel Manchesteru United Malcolm Glazer.
Fotbalisté Manchesteru United slaví úvodní trefu Anthonyho Martiala ve vítězném derby se City 2:0 v březnu 2020.
5
Fotogalerie

Výsledky britského fotbalového velkoklubu Manchester United za první tři měsíce letošního roku nejsou rozhodně oslňující. Příjmy se meziročně propadly o 19 procent na 123,7 milionu liber (3,7 miliardy korun). Čistý dluh klubu pak dramaticky vzrostl o 42 procent na 429 milionů liber.

V reakci na zveřejněné výsledky se akcie klubu, které se obchodují na newyorské burze, propadly o více než čtyři procenta až na zhruba 15,5 dolaru za kus. Kromě zhoršených výsledků jistě investory nepotěšil ani fakt, že britský tým bude vracet patnáct milionů liber vlastníkům přenosových práv na zápasy britské Premier League. Ta se kvůli koronavirové pandemii zastavila.

Do akcií klubu investoval v závěru minulého roku i finančník Pavol Krúpa prostřednictvím své skupiny Krupa Global Investments (KGI). „Skupina KGI věří, že Manchester United je jednou z nejsilnějších značek ve světovém sportu,“ komentoval tehdy investici Krúpa.

V současnosti už ale skupina akcie klubu nedrží. "Vyprodali jsme je v polovině ledna letošního roku při cenách na úrovni přes dvacet dolarů na akcii a naši investici jsme zhodnotili o dvacet až třicet procent," doplňuje mluvčí KGI Barbora Hanáková s tím, že akcie KGI ovšem sleduje. "Vvyčkáváme na vhodnou chvíli k případnému opětovnému nákupu," dodává.

Vedení klubu každopádně i za stávající situace zůstává optimistické. Výkonný místopředseda představenstva Ed Woodward věří, že britská nejvyšší fotbalová soutěž se rozjede v červnu a Evropská liga se dohraje v srpnu. „Těšíme se na bezpečný návrat týmu na hřiště,“ prohlásil podle NBC Sports Woodward.

Britský velkoklub vlastní americká podnikatelská rodina Glazerů. Podle loňské studie KPMG byl britský klub druhým nejhodnotnějším týmem v Evropě hned za Realem Madrid.

O tom, že situace nebude tak zlá, jak se nyní zdá, je přesvědčen i manažer klubu Jon Arnold. „Asi to není přesné přirovnání k dnešní krizi, ale během své 142leté historie se klub vyrovnal se dvěma světovými válkami, Velkou hospodářskou krizí, zamrznutím bankovního trhu a předchozí pandemií. Odolnost je klíčovým komponentem klubového DNA,“ uvedl Arnold.