Reddit vstoupí na burzu. Firma podala žádost americké Komisi pro cenné papíry

Reddit.

Reddit. Zdroj: Profimedia.cz

Provozovatel sociální sítě Reddit chystá vstup na akciovou burzu. Firma ve středu oznámila, že už předala americké Komisi pro cenné papíry (SEC) potřebnou žádost. Reddit proslul akcemi drobných investorů, kteří se na jejích stránkách spojovali proti velkým profesionálním hráčům, a dařilo se jim tak ovlivňovat ceny akcií. Údaje k ceně svých akcií, k ohodnocení ani k časovému harmonogramu Reddit zatím nesdělil.

V srpnu, kdy se společnost snažila zajistit si peníze u soukromých investorů, její hodnota dosahovala u investorů kolem deseti miliard dolarů (223 miliard korun). Ve druhém čtvrtletí získal Reddit na příjmech z reklamy zhruba 100 milionů dolarů, což představuje meziroční nárůst o 300 procent.

Reddit uvádí, že má více než 52 milionů denních uživatelů. Ti se podle svých zájmů sdružují ve více než 100 tisíc on-line komunitách, tzv. subredditech. Vzhledem k tomu, že se společnost často zdráhá obsah regulovat, ji v poslední době opakovaně kritizují.

Největšími investory do Redditu jsou firmy Fidelity Investments, Andreessen Horowitz, Sequoia Capital a Tencent Holdings, uvedla agentura Reuters.

Reddit založili v roce 2005 jeho generální ředitel Steve Huffman, podnikatel Alexis Ohanian a internetový aktivista Aaron Swartz, který už nežije. Firma v rozvoji podnikání zatím zaostává za velkými sociálními sítěmi, jako je Twitter nebo Facebook.

Reddit na sebe přilákal pozornost na začátku roku, kdy se na jeho platformě shromáždili drobní investoři, aby se postavili velkým institucím z Wall Street. Některé akcie, například maloobchodního řetězce GameStop, se díky nim dostaly pod tlak a střídavě prudce zpevňovaly a prudce klesaly.