Ropa dále zlevňuje kvůli těžbě ve Spojených státech

Ropa, ilustrační foto

Ropa, ilustrační foto Zdroj: reuters

Těžba ropy
Těžba ropy
Těžba ropy
4
Fotogalerie

Ceny ropy dnes pokračují v poklesu, k němuž přispívají zejména obavy z další nadprodukce. Americká lehká ropa WTI se tak dostala pod 49 dolarů za barel. Během rána přitom trh vykazoval známky stabilizace a ceny se přechodně zvyšovaly. Později se ale prosadily obavy, že pokračující růst produkce ropy v USA zhatí snahu Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) zajistit pokles zásob.

Kolem sedmnácté hodiny středoevropského času se barel severomořské ropy Brent prodával za zhruba 51,65 dolaru, a cena tak proti čtvrtečnímu závěru vykazovala pokles asi o 1,1 procenta. Americká lehká ropa WTI se dostala na 48,80 dolaru za barel, což je pokles o téměř jedno procento.

Trh stále reaguje na zprávu o výrazném nárůstu zásob ropy v USA, který byl asi čtyřikrát vyšší, než očekávali analytici. Snaha kartelu OPEC a Ruska omezit těžbu, jak se loni dohodly, tak zatím nemá žádné větší dopady na trh. Podle analytiků je také otázkou, jak dlouho bude OPEC dohodu o omezení produkce dodržovat.

Analytici po výrazném propadu cen z tohoto týdne očekávají, že se trh ustálí. Nevylučují ale ani další výprodej, kdyby investoři byli nuceni prodávat ztrátové kontrakty. "Na trhu dál převládá názor, že se ceny budou zvyšovat. Každý další pokles tedy povede k dalšímu odprodeji (kontraktů)," řekl agentuře Reuters analytik Saxo Bank Ole Hansen.