Ropa je nejlevnější za téměř dvacet let, poptávka po ní zkolabovala

ropná plošina Statfjord, kterou provozuje norský ropný koncern Statoil

ropná plošina Statfjord, kterou provozuje norský ropný koncern Statoil Zdroj: Jarvin Jarle Vines, wikimedia

Volný pád cen ropy postihl měny zemí, které vyváží ropu.
Těžba ropy v USA
3
Fotogalerie

Ceny ropy na začátku týdne pokračují v propadu, severomořský Brent odepisuje kolem osmi procent a dostal se pod 23 dolarů za barel. To je nejníže od listopadu 2002, ukazují záznamy agentury Reuters. Za výrazným poklesem cen jsou dopady pandemie způsobené šířením koronaviru.

V důsledku pandemie klesá poptávka nejen po ropě, ale i po některých dalších komoditách. Naopak těžba zůstává vysoká, na trhu je proto čím dál více ropy, kterou teď nikdo nepotřebuje.

Kolem 10:30 vykazovala cena severomořské ropy Brent pokles o 8,2 procenta na 22,89 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) pak ztrácela 5,3 procenta na 20,38 dolaru za barel. Ráno se propadla pod 20 dolarů a pohybuje se blízko 18letého minima.

Ceny ropy za poslední měsíc klesly o více než polovinu. Klesat začaly, když se Saúdské Arábii nepodařilo přesvědčit Rusko, aby podpořilo společnou dohodu s Organizací zemí vyvážejících ropu (OPEC) o koordinovaném snížení těžby. Obě země pak oznámily, že každá svou těžbu zvýší.

Růst těžby přišel ve chvíli, kdy rafinerie po celém světě zpracovávají méně ropy a kdy klesla poptávka po pohonných hmotách, protože letecké společnosti odstavily velkou část své flotily. Na silnicích je i méně aut, neboť mnoho zemí v rámci boje proti šíření nemoci COVID-19 omezilo cestování.

Podle analytiků, které oslovila BBC, je proto kolaps poptávky kvůli nařízením souvisejícím s bojem proti šíření koronaviru teď hlavním důvodem propadu cen.