První developeři zastavili přísun bytů na trh. Dopad na ceny bydlení je ale nejistý

První velký developer Central Group oznámil, že kvůli pandemii koronaviru nabídku v nejbližší době ořeže.(ilustrační foto)

První velký developer Central Group oznámil, že kvůli pandemii koronaviru nabídku v nejbližší době ořeže.(ilustrační foto) Zdroj: Michael Tomeš/E15

Letošní březen bude z hlediska množství nových bytů daných do prodejních nabídek nejslabší za poslední roky. (ilustrační foto)
Prodeje nových bytů v lednu a únoru byly velmi silné. V tomto období prodali stavebníci v hlavním městě 1081 novostaveb. (ilustrační foto)
Klíčové faktory pro další poptávku po bytech budou podle developerů výše úrokových sazeb, dostupnost hypoték, výše stavebních nákladů i termín znovuotevření hranic.(ilustrační foto)
Současná bezpečnostní opatření zkomplikovala prohlídky bytů. (ilustrační foto)
Další osud cen bydlení je podle realitních prodejců nejistý.(ilustrační foto)
7
Fotogalerie

Letošní březen bude z hlediska množství nových bytů daných do prodejních nabídek nejslabší za poslední roky. Developeři nabídli v Praze zákazníkům 277 novostaveb, vyplývá ze statistik portálu CenovaMapa.org. Do konce měsíce se číslo už příliš nezmění. Meziročně to představuje propad o 73 procent.

První velký developer oznámil, že kvůli pandemii koronaviru nabídku v nejbližší době ořeže. „V souvislosti s aktuální situací jsme se rozhodli nové projekty, které jsme původně měli v tomto období zařazovat do prodeje, prozatím nenabízet. Jde přibližně o sto bytů, které jsme chtěli prodávat od dubna. Nové termíny uvedení projektů na trh budou záležet na tom, jak se bude situace dál vyvíjet,“ řekl mluvčí největšího stavitele bytů Central Group Radek Ježdík. 

Bylo málo, bude míň?

Samotný březnový propad nabídky ale podle odborníků ještě se současnou situací souviset nemusí. „Nejsem si jistý, že březnová čísla jsou už výsledkem koronaviru. Uvádění bytů na trh má přece jen určitou setrvačnost. Duben ale už bude koronavirovým zrcadlem,“ komentoval vývoj analytik serveru CenovaMapa.org František Brož.  

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!