Ropa kvůli silnému dolaru a obavám o ekonomiku oslabuje

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Světové ceny ropy dnes klesají, vliv mají zejména obavy z hospodářského útlumu v Evropě a v Asii a rovněž silný kurz dolaru. Výraznějšímu zlevnění ropy ale brání pokračující výpadky dodávek suroviny z Nigérie.

Kolem 18:00 SELČ vykazovala cena severomořské ropy Brent s dodáním v srpnu pokles o zhruba půl procenta na 50,30 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) s dodáním v červenci ztrácela také zhruba půl procenta a nacházela se těsně pod hranicí 49 dolarů za barel.

Analytik Carsten Fritsch ze společnosti Commerzbank řekl, že k poklesu cen ropy možná přispívají také obavy z takzvaného brexitu, tedy odchodu Británie z Evropské unie. Tyto obavy mimo jiné pomáhají k růstu americkému dolaru. Silnější kurz dolaru zvyšuje cenu ropy a dalších komodit držitelům jiných měn, což podkopává poptávku.

Minulý týden se ceny ropy vyšplhaly na nová letošní maxima díky polevujícímu převisu nabídky nad poptávkou na fyzickém trhu. „S ropou to teď možná vypadá lépe, než jak to s ní hodně dlouho vypadalo, z nejhoršího ale ještě venku není,“ uvedli analytici ze společnosti Barclays.

Ceny ropy Brent a WTIGraphical visualization of market data.