Saúdská Arábie musí masivně šetřit, neropné příjmy chce ztrojnásobit

Saúdský král Salmán bin Abd al-Azíz

Saúdský král Salmán bin Abd al-Azíz Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Saúdská Arábie je ve značných ekonomických problémech kvůli nedávnému pádu cen ropy. Země chce proto výrazně škrtat, hledá také další zdroje příjmů. Vláda schválila plán na reformu hospodářství, který by měl snížit závislost největší blízkovýchodní ekonomiky na ropě. Saúdská Arábie chce do roku 2020 ztrojnásobit neropné příjmy a zároveň snížit platy zaměstnanců státní správy a omezit sociální dávky.

Takzvaný Národní transformační program (NTP) poodhaluje, jak chce saúdské království reformovat na ropě závislou ekonomiku. Prvním cílem je do čtyř let zvýšit výnosy z neropných odvětví na 142 miliard dolarů (bezmála 3,4 bilionu korun). Významně by státní kase měl ušetřit plán omezit roli státu v ekonomice.

Rozvoj turismu či těžby nerostů by do roku 2020 měl vytvořit 450 tisíc nových pracovních míst v soukromém sektoru. První pětiletá fáze NTP má ale saúdskou vládu přijít v přepočtu na 1,7 miliardy korun. „Je to náročná operace, ale nemají na výběr. Musejí to udělat,“ cituje deník Wall Street Journal Johna Sfakianakise, bývalého ekonomického poradce saúdské vlády.

„V sázce je stabilita. Politická a sociální stabilita celé Saúdské Arábie,“ dodává Sfakianakis. Kvůli propadu cen skončilo hospodaření Saúdské Arábie loni se schodkem 15 procent HDP.

Řada ekonomů vidí největší slabinu snah o snížení závislosti na ropě v tom, že jejich úspěch bude do velké míry záviset na ceně ropy. „Záměr zvýšit příjmy z jiných odvětví než z ropy na 20 procent příjmů státního rozpočtu do roku 2020 nevypadá realisticky,“ uvedl pro Bloomberg Garbis Iradian, hlavní ekonom pro severní Afriku a Blízký východ v Institute of International Finance (IIF). „Patnáct procent zní reálněji,“ dodal Iradian.

Vývoj ceny ropy BrentGraphical visualization of market data.Zdroj: ieconomics.com

IIF také upozorňuje, že zadlužení Saúdské Arábie rychle poroste, protože země začala vydávat dluhopisy, aby měla na financování rozpočtového schodku. Ještě loni byl dluh Saúdské Arábie jen šest procent HDP, do roku 2020 však podle IIF vzroste na 31 procent. Zemi proto čeká obtížné období.