Spekulace s obří pákou mají utrum

Peníze, koruny

Peníze, koruny Zdroj: Anna Vacková, E15

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Exotickým investičním nástrojům, ve kterých drobným hráčům stačilo na milionový obchod na burze mnohdy i jen několik tisícovek z vlastních peněz, zazvonila na starém kontinentu hrana. Evropský regulátor ESMA totiž počátkem jara podstatně omezil investice do takzvaných rozdílových smluv a binárních opcí.

Omezení obchodů typických pro mezinárodní internetové obchodní platformy, na jejichž rizikovost upozornila letos i Česká národní banka, se dotkne i obchodníků v Česku.

„V souvislosti s rozhodnutím regulátora již nebude k dispozici investice s pákou 1 ku 500, ale maximálně jen jedna ku třiceti,“ říká šéfka české Admiral Markets Eliška Ermolina. I tak bude možné s jednou stokorunou realizovat obchody o objemu až tří tisíc korun. „Udělali jsme strategické rozhodnutí nesoutěžit v oblasti vysokého pákového efektu už dříve,“ uvádí i Kim Fournais, šéf Saxo Bank. 

ESMA koncem března varovala před složitostí a neprůhledností transakcí. „Z analýz investování do rozdílových smluv v různých unijních jurisdikcích vyplynulo, že 74 až 89 procent retailových účtů obvykle vykazuje u investic ztráty,“ uvádí ESMA.

Podle regulátora se přitom průměrné ztráty na jednoho klienta pohybují mezi 1600 a 29 tisíci eury. Prodej binárních opcí regulátor drobným klientům zcela zakázal, v případě rozdílových smluv (CFD) pak omezil maximální velikost takzvané páky. Prozatím platí zákaz jen na tři měsíce s tím, že jej ESMA může libovolně prodloužit.

„Finanční páka téměř v jakékoliv formě je velice riskantní a měla by být využívána jen velmi zkušenými investory pro konkrétní účel a ne jako běžná strategie dostupná masově investorům - laikům. Bohužel tyto riskantní strategie takto byly lehce dostupné drobným investorům,“ říká analytik BH Securities Martin Vlček.