Stát prodal v červnu rekordní objem bondů

Dluhopisy, ilustrační foto

Dluhopisy, ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Za celou více než pětadvacetiletou existenci českého státu investoři nikdy za jediný měsíc nevložili tolik peněz do vládních dluhopisů jako během letošního června. Ministerstvo financí udalo bondy za bezmála 53 miliard korun. Zejména domácí investoři slyšeli na nejvyšší úrok za poslední čtyři roky, zatímco zahraniční spekulanty přilákala v červnu kolabující česká měna a s tím i znovuzrozená investorská sázka na silnější korunu.

„Ministerstvo financí pružně reaguje na poptávku na základě aktivní komunikace s primárními dealery státních dluhopisů. Z hlediska poptávky lze konstatovat zvýšený zájem ze strany investorů o korunový dluh České republiky,“ uvádí mluvčí ministerstva financí Zdeněk Vojtěch. Úřad tak poslal v červnu na trh zhruba polovinu všech papírů, které prodal od počátku roku do konce května.

Obrovskou nabídku bondů udal stát jen díky vyššímu úročení. Poprvé po čtyřech letech tak musel například v červnu za desetiletý dluhopis nabídnout investorům roční úrok přes dvě procenta. Přespolní investory zase nalákala až tříprocentní sleva daná kurzovým vývojem. Právě o tolik totiž v červnu koruna oslabila vůči euru.

„Stát si chce vytvořit určitou finanční rezervu pro realizaci výdajů, které vycházejí z programového prohlášení vlády. V době rostoucích úrokových sazeb je vhodné zvýšit emise dluhopisů, aby se optimalizovalo hospodaření se státním dluhem,“ uvádí ekonom firmy BH Securities Štěpán Křeček.

Ministerstvo financí tak podle něho do jisté míry kompenzuje fakt, že Česko dostatečně nevyužilo éru záporných úrokových sazeb, kdy byli investoři ochotni za půjčku zemi zaplatit. „Ministerstvo chtělo z politických důvodů snížit absolutní výši dluhu, přestože kvůli negativním sazbám bylo vhodnější zvýšit míru zadlužení,“ dodává Křeček. Srpen je navíc měsíc, ve kterém Česko musí splatit jednu ze svých největších letošních splátek, a to kolem devadesáti miliard korun dluhu nabraného v předkrizovém roce 2008.

Objem státních dluhopisů vydaných ministerstvem financí (v miliardách korun)Profimedia