Strach na burzách zasáhl korunu, její pokles může dále pokračovat

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Neuróza napříč světovými burzami začala promlouvat do kurzu české koruny. Ta během uplynulého týdne oslabovala až o procento, když kopírovala poklesy akcií na pražské burze. Podle ekonomů mohou pokračující otřesy na finančních trzích probudit u části zahraničního kapitálu soustředěného v Česku zaječí úmysly, koruna by tak mohla i výrazněji oslabit.  

„Nervozita může přimět některé ze zahraničních investorů, aby uzavřeli své pozice v české koruně,“ uvádí hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Zatím podle odborníků k výraznějšímu odlivu spekulativních peněz od přespolních investorů nedochází, situace se ale může obrátit. „Důvěra vůči české měně je posledním pohybem narušena a nebezpečí výběru zisků roste,“ připomíná analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

 

Pokračování tržních propadů může korunu oslabit zhruba o další dvě procenta, většímu pádu kurzu prý zabrání solidní kondice Česka. „Proti oslabení koruny o více jak padesát haléřů mluví především podhodnocenost české měny vzhledem ke stavu české ekonomiky,“ dodává hlavní ekonom Deloitte David Marek. Koruna si přitom na počátku měsíce sáhla na pětileté maximum, když jen od konce loňského prosince posílila oproti euru o více jak půldruhého procenta.

„Vedle koruny oslabily v souvislosti s tržní nervozitou i další měny regionu,“ připomíná analytik Raiffeisenbank František Táborský. Dalším milníkem pro korunu budou podle něho středeční data o tempu růstu českých cen.

Kurz bitcoinu sledujte ZDE >>>