Trh vyhlíží ETF, bitcoin silně posiluje. Investoři naceňují ideální scénář, říká analytik

Vznik burzovně obchodovaných fondů v USA je na dosah

Vznik burzovně obchodovaných fondů v USA je na dosah Zdroj: Midjourney

Prudce vzhůru míří v tomto týdnu cena bitcoinu. Nejrozšířenější a dle tržní hodnoty nejhodnotnější světová kryptoměna se obchoduje nejdráž od loňského jara. Důležitou roli v tom sehrává očekávání, že americký regulátor finančního trhu umožní v USA vznik burzovně obchodovaných fondů (ETF) podložených přímo bitcoinem.

Bitcoin se v úterý obchodoval i za více než 35 tisíc dolarů. Tak vysoko byl naposledy loni v květnu. Jen během pondělí kurz posílil o přibližně deset procent, přičemž od začátku roku se cena více než zdvojnásobila. Hodnota všech dosud digitálně vytěžených bitcoinů v současnosti přesahuje 650 miliard dolarů.

„Schválení je sice stále daleko, ale očekávání investorů již nyní naceňuje ideální scénář,“ okomentoval vývoj analytik brokerského domu XTB Štěpán Hájek.

Narážel tak na skutečnost, že federální Komise pro cenné papíry zřejmě změní svůj dřívější odmítavý postoj a dá zelenou žádostem investičních společností. Ty by rády umožnily investorům obchodování s burzovně obchodovanými fondy (ETF či exchange traded funds), které by mohly investovat přímo do „fyzického“ bitcoinu, ne jen do finančních instrumentů od něj odvozených. 

Jelikož ETF je cenný papír, mohli by do něj malí i velcí investoři snadno investovat přes brokerské a investiční platformy, a to na regulovaných burzách, jako jsou například New York Stock Exchange či Nasdaq. „Burzovně obchodovaný fond by znamenal nárůst počtu investorů a zvýšení likvidity,“ řekl agentuře Reuters Steen Jakobsen, investiční ředitel Saxo Bank.

Vzniku ETF na bitcoin či jiné kryptoměny se americký federální dohledový úřad dosud bránil. Žádosti o založení takového spotového bitcoinového ETF odmítal s tím, že by v něm byli zejména retailoví investoři vystaveni cenovým manipulacím na nedostatečně regulovaném kryptoměnovém trhu.

Společnost Grayscale Investment, jež je jedním ze zájemců o založení bitcoinového ETF, však na sklonku léta dosáhla velkého průlomu. Soud jí dal za pravdu, že argumenty regulátora jsou nedostatečné, obzvlášť když už od roku 2021 firma Proshares může provozovat burzovně obchodovaný fond (konkrétně Bitcoin Strategy ETF) investující do termínových kontraktů na bitcoin.

Ceny u termínových kontraktů jsou propojené s vývojem na spotovém trhu, takže odmítavá argumentace komise pod vedením Garyho Genslera nedávala příliš smysl. Možná právě proto se komise tento měsíc rozhodla proti verdiktu soudu neodvolat. To dává Grayscale, ale také dalším velkým investičním firmám, jako je BlackRock, Fidelity či Invesco, naději, že jim Genslerův úřad schválí již dříve podané žádosti.

Přestože se však schválení bitcoinových ETF zdá být čím dál  pravděpodobnější, zatím není jasné, kdy dá komise tomuto investičnímu nástroji oficiálně zelenou. Některé optimistické scénáře analytiků operují s tím, že by se tak mohlo stát už někdy na přelomu tohoto a příštího roku. Což je poměrně brzo, a nejspíš proto cena bitcoinu tak silně posiluje. 

Za připomenutí stojí, že v roce 2021 se bitcoin obchodoval i za více než 60 tisíc dolarů. Cenu tehdy vyhnali k rekordním výšinám spekulanti i drobní investoři.

Podle Hájka z XTB se však tehdejší vlna nadšení nemusí opakovat. „Jsme velmi daleko od prostředí nulových úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování, které dostalo od roku 2020 do finančního systému stovky miliard dolarů. Zároveň zdaleka ne všem investorům se podařilo nastoupit v roce 2020. Do trhu se postupně zapojily až v roce 2021, případně 2022 za výrazně vyšší ceny, což je může od další investice držet zpět,“ uvedl ve svém komentáři.