Uber se zbavuje pachuti z nepovedeného vstupu na burzu

IPO Uberu

IPO Uberu Zdroj: reuters

Uber, ilustrační foto
Uber, ilustrační foto
3
Fotogalerie

Právě před týdnem se vydala technologická společnostu Uber na svou burzovní štaci. První dny pro firmu nebyly úspěšné, nyní se však akcie postupně dostávají na svou upisovací hodnotu.

Akcie se minulý pátek začaly obchodovat za cenu 45 dolarů za kus, postupně se ale jejich cena propadla až na pondělních 37 dolarů. Stejně jako v případě konkurenční aplikace Lyft, která na burzu zamířila o měsíc dříve, začaly i akcie Uberu v průběhu týdne postupně růst. 

Ve čtvrtek se cena akcií Uberu dostala téměř k 44 dolarům, ani po mírném poklesu se v pátek podíly neprodávaly za méně než 42 dolarů. Společnosti se tak podařilo vymazat ztrátu uplynulých dní.

S většími problémy se potýká Lyft. Ačkoliv cena akcií tento týden rostla, více než měsíc trvající kontinuální propad akcií se společnosti nepodařilo vymazat. Na konci března se akcie Lyftu obchodovaly za 78 dolarů, v pátek se jednalo o částku kolem 55 dolarů. 

Podle analytiků mohou za růst akcií obou společností především výkony amerických trhů, hlavní indexy zaznamenaly růst. „Zatracovat akcie Uberu definitivně by však bylo předčasné,“ míní investor Vince Martin.

Aktuální hodnota akcií Uberu:

Uber byl založen v roce 2009. Firma v posledních dvou letech pod vedením nového ředitele investuje na nových trzích a z jiných, kde ztrácela miliony dolarů, se naopak stáhla. Vybudovala také nové služby, jako dodávku potravin, nákladní přepravu a půjčování elektrických kol, protože hledá nové příjmy i mimo hlavní podnikání. Loni příjmy firmy stouply o 42 procent na 11,3 miliardy dolarů. Před zdaněním, zaplacením úroků a odpisy však vykázala ztrátu 1,85 miliardy dolarů a ve ztrátě byla i v prvním čtvrtletí.

Uber podobně jako další alternativní taxislužby čelí v řadě zemí regulačním a právním překážkám. Firma se potýká s problémy také v České republice, kde je terčem stížností a protestů ze strany provozovatelů tradičních taxislužeb.

Svět výrazně mění digitální technologie. Na které vsadit? I to může napovědět čtení nového magazínu E15 Premium. Objednávejte zde >>>

Video placeholde

Jak uspět v digitální době? Nový magazín E15 • E15