Wall Street se zmítá v křečích. Po čtvrtečním propadu si investoři přišli na své

Burza NYSE běží i v čase koronaviru

Burza NYSE běží i v čase koronaviru Zdroj: Reuters

Americké akcie v pátek posílily poté, co ve čtvrtek kvůli poklesu nadějí na rychlé oživení ekonomiky z koronavirové krize utrpěly nejprudší propad od března. Investoři se dnes snažili využít nižších cen akcií k výhodným nákupům.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si připsal 1,90 procenta a uzavřel obchodování na 25.605,54 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 1,31 procenta na 3041,31 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se zvýšil o 1,01 procenta na 9588,81 bodu.

Všechny tři indexy však podle agentury Reuters utrpěly nejprudší týdenní pokles od března. Dow Jonesův index se za týden snížil o 5,6 procenta a S&P 500 o 4,8 procenta. Nasdaq klesl o 2,3 procenta, přestože v průběhu týdne poprvé v historii překonal hranici 10 tisíc bodů.

Investory znepokojil středeční hospodářský výhled americké centrální banky Fed, na finančních trzích navíc panují obavy z příchodu druhé vlny koronaviru. Fed ve středu odhadl, že ekonomika USA letos klesne o 6,5 procenta. Předpověděl rovněž, že jeho základní úroková sazba zůstane minimálně do roku 2022 v blízkosti nuly, a slíbil, že bude pokračovat v nákupech dluhopisů v dosavadním tempu.

Páteční oživení na akciovém trhu podpořilo kurz amerického dolaru vůči japonskému jenu a švýcarskému franku, tedy měnám považovaným investory za bezpečné útočiště v období nejistoty. Dolar v pátek posiloval rovněž vůči euru, kolem desáté večer jednotná evropská měna ztrácela 0,4 procenta na 1,1255 USD. Vzdálila se tak od tříměsíčního maxima 1,1422 USD, na které se vyšplhala ve středu.