Karanténa v Itálii se rozšiřuje na celou zemi. Lidé nemusí dočasně splácet hypotéky

Žena pořizuje selfie ve slavné milánské galerii Viktora Emanuela II.

Žena pořizuje selfie ve slavné milánské galerii Viktora Emanuela II. Zdroj: Reuters

Muž s obličejovou maskou v centru Milánu
Itálie rozšířila kvůli koronaviru karanténu na celou zemi.
Itálie rozšířila kvůli koronaviru karanténu na celou zemi.
Itálie kvůli koronaviru rozšířila karanténu na celou zemi.
Itálie kvůli koronaviru rozšířila karanténu na celou zemi.
7
Fotogalerie

Po celé Itálii začínají platit přísná opatření, včetně zákazu různých shromáždění a sportovních akcí, jejichž cílem je zabrzdit šíření nového typu koronaviru. Vláda dva dny po vyhlášení karantény v severních regionech rozšířila omezení na celé italské území a oznámila, že lidé budou moci cestovat pouze do práce či v naléhavých situacích. Epidemii nemoci COVID-19, která je v Evropské unii spojena už s více než 500 úmrtími, vpodvečer na dálku proberou lídři členských států bloku.

„Čísla nám ukazují, že zažíváme výrazný nárůst počtu nakažených... a také zesnulých lidí,“ řekl v pondělí večer italský premiér Giuseppe Conte, když oznamoval celostátní karanténu, která platí ode dneška až do 3. dubna. Šedesát milionů obyvatel Itálie bude moci cestovat jen kvůli práci a zdravotním či rodinným krizím, zavřené zůstanou všechny školy a univerzity, zakázané jsou sportovní akce i veškerá shromáždění na veřejných prostranstvích. Omezení se vztahují i na kina, divadla a muzea nebo na obchody a restaurace.

Podle českého ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) by čeští občané, kteří jsou v Itálii a chtějí odjet, měli kontaktovat konzulární pracoviště českého zastupitelského úřadu v Miláně či Římě. Česká diplomacie nyní nařízení italských orgánů a jeho dopad na cizince ověřuje, řekl Petříček České televizi.

Italové v noci na dnešek vyrazili ve velkém na nákupy, před obchody ve větších městech se tvořily fronty. Italské obchody nicméně mohou zůstat otevřené i při nových pravidlech proti šíření koronaviru. Podmínkou je to, aby personál zajistil metrové rozestupy mezi zákazníky.

Vláda také rozhodla o dočasném pozastavení splátek hypoték, opatření se vztahuje na jednotlivce a domácnosti, řekla rozhlasové stanici Anch’io náměstkyně ministerstva hospodářství Laura Castelli.

Itálie je ze všech evropských států nákazou zasažena nejhůře, přítomnost čínského viru se zde za poslední týdny potvrdila u více než devíti tisíc lidí. Infekci nepřežilo nejméně 463 pacientů, většinou šlo o lidi ve věku nad 80 let. Nejvíce nakažených i mrtvých hlásí sever země, koronavirus se už ale rozšířil do všech 20 italských regionů.

Města v karanténě: takhle jste je ještě neviděli >>>

Od druhé poloviny února přijala země řadu opatření proti šíření nákazy, zprvu zejména pro severní oblasti, kde je situace nejhorší. Minulý týden mimo jiné uzavřela v celé zemi na dva týdny školy.

Od neděle vláda výrazně zpřísnila opatření, označované za „drastické“, když nařídila až do 3. dubna karanténu pro region Lombardie a pro 14 provincií v dalších regionech. Opatření, na jehož základě by lidé neměli tyto oblasti opouštět, se dotklo zhruba 16 milionů lidí, což je asi čtvrtina italské populace.

Společné úsilí proti šíření koronaviru a souvisejícího onemocnění COVID-19 budou od 17:00 prostřednictvím videokonference projednávat lídři členských zemí EU. Evropská komise dosud mimo jiné zahájila společný nákup ochranných prostředků, vyhradila finance na výzkum léků a snaží se koordinovat kroky přijímané jednotlivými státy, které však hrají v jednotlivých opatřeních hlavní roli.

Boj proti nákaze bude rovněž hlavním tématem plenárního zasedání Evropského parlamentu. To bylo nejdříve kvůli koronaviru přesunuto ze Štrasburku do Bruselu a následně zkráceno ze čtyř dní na jeden. Poslanci odložili větší část plánovaných bodů včetně rezoluce odsuzující možný střet zájmů českého premiéra Andreje Babiše a jeho verbální útoky na členy EP.

Dění kolem koronaviru sledujte v online reportáži zde.