Čínskému e-shopu Temu hrozí v EU přísnější pravidla. Počet zákazníků překonal hranici

Čínské Temu dělá vlny, je top klientem Zásilkovny. České e-shopy znervóznily

Čínské Temu dělá vlny, je top klientem Zásilkovny. České e-shopy znervóznily Zdroj: Grafika e15

Čínskému internetovému obchodu Temu, který patří skupině PDD Group, hrozí, že se na něj budou vztahovat přísnější pravidla Evropské unie pro internetový obsah, protože jeho průměrný počet měsíčních uživatelů v Evropě vzrostl nad stanovenou hranici. Tato pravidla se nyní vztahují na firmy jako Meta Platforms, Google, X či TikTok, uvedla agentura Reuters.

Podle zákona EU o digitálních službách (DSA) jsou společnosti s více než 45 miliony uživatelů označovány jako velmi velké onlinové platformy (VLOP). Tyto firmy se na svých platformách musí více snažit bojovat proti nezákonnému a škodlivému obsahu a padělaným výrobkům.

Internetový obchod Temu vstoupil na trh EU v dubnu loňského roku. Firma uvedla, že za šest měsíců do konce března měla v EU měsíčně v průměru 75 milionů aktivních uživatelů.

Evropská komise uvedla, že si je vědoma, že počet uživatelů Temu překročil hranici stanovenou DSA. „Jsme s platformou v kontaktu s ohledem na možné označení v budoucnosti,“ řekl mluvčí EK.

Čínský internetový prodejce módy Shein minulý měsíc oznámil, že má v EU měsíčně v průměru 108 milionů aktivních uživatelů a jedná s EK o svém označení podle DSA.