Další společnost pociťuje dopad pandemie. Firmě Mora Moravia klesly tržby

Mora Moravia

Mora Moravia Zdroj: Profimedia.cz

Akciové společnosti Mora Moravia, která v Hlubočkách u Olomouce vyrábí varnou techniku, loni kvůli negativnímu vlivu pandemie koronaviru na produkci sporáků klesly tržby meziročně o 21 milionů korun na 2,061 miliardy korun. Čistý zisk klesl zhruba o milion korun na 38,98 milionu korun. 

Podnik loni snížil výrobu volně stojících sporáků meziročně o zhruba procento na 516 688 spotřebičů z rekordních více než 521 kusů v roce 2019. Mora Moravia musela loni v březnu a dubnu kvůli epidemii nového koronaviru pozastavit výrobu, jelikož se potýkala s nižšími objednávkami i problémy s dodávkami součástek od svých dodavatelů.

Situace se podle jednatele společnosti Vítězslava Růžičky zlepšila v květnu a ve zbývající části loňského roku už firma vykázala růst produkce sporáků. "Ve druhém pololetí roku 2020 společnost dosáhla opět rekordně vysokých prodejů i v tak nelehké době," uvedl Růžička.

Zhruba polovinu tržeb Mora Moravia loni získala v zahraničí, kde zlepšila tržní podíly hlavně v Polsku, Maďarsku a na Ukrajině. Polepšila si ale i ve Velké Británii a Francii. "Nicméně domácí trh a východoevropské trhy pro společnost stále zůstávají zásadními," podotkl Růžička.

Mora Moravia v roce 2012 zahájila výrobu sporáků, které se dříve montovaly ve Finsku. O přesunu výroby rozhodl koncern Gorenje. Finský závod v Lahti ročně vyráběl 53 tisíc elektrických sporáků a Mora, jejíž roční produkce se před touto transakcí pohybovala kolem 380 tisíc sporáků, pokryla celý objem výroby.

Mora Moravia má základní kapitál 273,7 milionu korun a loni zaměstnávala v průměru 524 lidí. Jejím stoprocentním vlastníkem je slovinská firma Gorenje gospodinjski aparati.

Gorenje je jedním z největších slovinských vývozců. V roce 2017 firma oznámila, že hledá strategického partnera, který by jí pomohl posílit značku a snížit náklady. Nejvyšší nabídku na koupi slovinského výrobce domácích spotřebičů Gorenje podala čínská firma Hisense, která posléze do koncernu kapitálově vstoupila.