Praha chce koupit nemovitosti od České pošty za stovky milionů. Poslouží i jako školy

Praha musí být podle radního Jana Chabra aktivní při aktuální snaze České pošty zeštíhlit a zbavit se nepotřebného majetku.

Praha musí být podle radního Jana Chabra aktivní při aktuální snaze České pošty zeštíhlit a zbavit se nepotřebného majetku. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Česká pošta se potýká s tvrdými dopady pandemie, podnik loni prodělal 1,4 miliardy korun. Letos už v dražbách prodala nemovitosti za zhruba dvě stě milionů.
Pobočku hlavní pošty ve Vodičkově ulici v Praze prodávat nechce, chce se však zbavit sousedních administrativních budov.
3
Fotogalerie

Velký výprodej nemovitostí České pošty je v plném proudu a svůj díl si chce ukousnout i Praha. Vedení hlavního města tento týden souhlasilo s koupí budovy a pozemků pošty ve Vysočanech za zhruba 119 milionů korun. V jednání jsou další pozemky a budovy za bezmála čtvrt miliardy korun.

„Pošty jsou zpravidla dobře umisťované na strategických místech v rámci Prahy a v některých případech by byla škoda, abychom toho nevyužili,“ domnívá se pražský radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09), podle kterého musí být město aktivní při aktuální snaze České pošty zeštíhlit a zbavit se nepotřebného majetku. „Předpokládám, že tyto objekty budou i po konverzi nadále sloužit veřejnému účelu, například školství,“ dodal.

Právě pro rozšíření budoucí základní školy U Elektry mají posloužit pozemky pošty ve Vysočanech. Vyjednávání o podmínkách nákupu má nyní na starosti Praha 9. „Současný pozemek základní školy se v budoucnu rozroste i o pozemek sousední, který nyní patří České poště, a tím vznikne větší prostor pro sportovní a volnočasové aktivity dětí,“ uvedl starosta městské části Praha 9 Tomáš Portlík (ODS).

Magistrát jedná se státním podnikem o dalších nemovitostech. V současnosti vyjednává o pozemcích v Malešicích, Chodově, na Lhotce a v Krči. České poště, respektive státu, za to nabízí vlastní pozemky v Malešicích a doplatek ve výši 142,2 milionu korun. Za dalších 95 milionů korun chce Praha koupit budovu pošty a okolní pozemky ve Lhotce.

Česká pošta se potýká s tvrdými dopady pandemie, podnik loni prodělal 1,4 miliardy korun. Letos už v dražbách prodal nemovitosti za zhruba dvě stě milionů korun. V prodejích chce pokračovat. „Jde jak o stamilionové budovy, tak o drobné garáže či o pozemky, které nás jen zatěžují a nepotřebujeme je. Předpokládáme, že za celý rok vydražíme zbytný majetek za asi šest set milionů,“ uvedl generální ředitel pošty Roman Knap. Pošta chce prodat mimo jiné administrativní část své centrály v ulici Politických vězňů v Praze 1.

Pošta by ráda přesunula až dva tisíce svých zaměstnanců do nové centrály, penězi z prodejů nemovitostí by ráda financovala výstavbu zcela nového objektu. Lokalita není jasná, nejčastěji se hovoří o Vysočanech. Pošta nyní jedná o pozemcích, podobě i o ceně nového ústředí. Nové příjmy využije také k chystané transformaci podniku na dvě samostatné společnosti.