Adler vybuduje v Ostravě fotovoltaickou elektrárnu, chce být energeticky nezávislý

Linka je vybavená nejmodernějšími technologiemi

Linka je vybavená nejmodernějšími technologiemi Zdroj: E15 Michal Nosek

Linka je vybavená nejmodernějšími technologiemi
Jednotný formát krabic umožnil maximálně využít skladové prostory
Jednotný formát krabic umožnil maximálně využít skladové prostory
Ředitel logistiky ve společnosti Adler Martin Řehoř
Předváděcí  prostor firmy Adler v ostravském centru
7
Fotogalerie

Moderní technologie výrazně pronikají i do skladů. Aktuálním příkladem je nové logistické centrum velkoobchodu s reklamním textilem Adler Czech v Ostravě. Firma zde navíc vybuduje fotovoltaickou elektrárnu na níž v srpnu získala sedmdesátiprocentní dotaci.

Téměř tisícovku fotovoltaických panelů umístí firma Adler na střechu a jižní stranu pláště svého obřího distribučního centra v Ostravě.

„S termínem realizace počítáme hned začátkem příštího roku, teď musí proběhnout výběr dodavatele,“ říká logistický ředitel firmy Martin Řehoř. V tuto chvíli jsou již v ostravské logistické hale ve zkušebním provozu dvě ekologické kogenerační jednotky pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla, které firma pořídila nákladem tří milionů korun. 

Elektřina z fotovoltaických panelů se bude ukládat do bateriového systému o využitelné kapacitě 200 kilowatthodin. Díky tomuto systému se velkosklad stane energeticky maximálně soběstačným. Firma již spolupracuje s Vysokou školou báňskou – Technickou univerzitou Ostrava na vývoji unikátního ovládacího systému, který bude přesně vyhodnocovat a řídit provoz celé elektrárny. Součástí patnáctimilionové investice bude i nabíjecí stanice pro manipulační techniku a rychlonabíjecí stanice pro elektromobil.

Vlastní elektrárnou ale technologický pokrok v Adleru nekončí. Podnik nově využívá specializovaný návrhářský software, který výrobci a distributoru reklamního textilu slouží pro vývoj a navrhování střihů.

"Můžeme na něm vytvářet nejen budoucí vzor oblečení, umožňuje nám navrhování, konstrukci i modelování střihů včetně vytvoření elektronických podkladů pro výrobu,“ říká vedoucí vývojového oddělení společnosti Adler Alexandra Dragounová. Součástí celého systému s nákupní cenou v řádech milionů korun není jen výkonný počítač, ale také digitizér, představující velkoformátovou kreslící tabuli, který zaznamenává přenos nákresu z papírové podoby na pracovní plochu počítače

Komponentem technologie je i velkoformátová tiskárna, na níž lze střih vytvořený v počítači rovnou vytisknout. Papírová forma slouží jak k další kontrole s ohledem na případné upřesnění některých detailů, tak k fyzickému zaslání střihu výrobci, který nedisponuje kompatibilním počítačovým programem.

Tým technologů a konstruktérů oděvů ve vývojovém centru firmy Adler tak už nepracuje jen s typickými papírovými střihy. Trojrozměrný model, na němž vznikají střihy triček, bund či košil, poskytuje širokou škálu barevných i velikostních kombinací také s přihlédnutím k vlastnostem různých tkanin. „Moderní technologie nám výrazně urychlí komunikaci se zahraničním výrobcem,“ vysvětluje další výhody počítačového programu Alexandra Dragounová s tím, že především výrazně zrychlí proces vývoje nových produktů.