Češi ujíždějí čím dál víc na retrovlně, známé značky už ale nejsou lidovou záležitostí

Video placeholde
Nová elektročezeta v akci
Elektrický skútr Čezeta 506
Elektrický skútr Čezeta 506
Montážní hala v prostějovské Četetě
Před distribucí projdou stroje důkladnou výstupní kontrolou
35
Fotogalerie

Čezeta, Favorit, Prim, tradiční české retroznačky, které na přelomu tisíciletí málem zmizely, se postupně vracejí na scénu. Dříve byly výrobky těchto podniků doslova všudypřítomné, nyní působí jako módní, luxusní brandy pro bohatší vrstvy. A mají co nabídnout. Jízdní kolo značky Favorit bylo v dobách socialistického Československa snem každého kluka. Kdo ho měl, byl prostě in. 

V současnosti, kdy je na trhu obrovská nabídka kol všech druhů, sláva Favoritu pohasla. Ten nový ale vložil důraz do unikátnosti a staví klientům konkrétní kola na míru.

Sériovou výrobu v Rokycanech neobnovili, a tak je každé kolo jeho provenience unikátní. Na podobnou kartu vsadil i obrozený výrobce motocyklů Čezeta v Prostějově. Vrátil se k řemeslné výrobě skútrů, kterým se díky unikátnímu tvaru přední části přezdívalo prasátko.

Rozdíl od původního stroje je ovšem zásadní. Novinka je totiž na elektrický pohon. Jde rovněž o unikátní designové stroje, vyráběné ručně v malých sériích a s úpravami přímo na přání zákazníka.

I když je cena poměrně vysoká, dílna má zakázky minimálně na rok dopředu a zájem jak motoristů, tak sběratelů roste. Řada z nich totiž měla před půlstoletím prasátko benzinové.

Čezeta zažila největší slávu v šedesátých letech, kdy se jízda na skútru stala symbolem svobody.

Vyvážela se do mnoha zemí především východního bloku, ale také například na Nový Zéland, kde se prodávala pod značkou NZeta. A v cizině se prosazuje i novinka bez výfuku.

O tom, že je retro v módě, svědčí i dřívější úspěch klasických botasek v moderním designu. Z dalších výrobků, které se úspěšně vrátily na trh, je nutné zmínit remosku, bez níž se dříve neobešla žádná chalupářka.

Zajímavý je i příběh hodinek Prim, které byly v dřívějších dobách prakticky synonymem pro časomíru. Značku totiž v současné době používají dva výrobci a o nárok na ni se roky soudí.

Více o Čezetě prozradí speciální video:

Video placeholde
Čezeta • E15, Michal Nosek