Amazon rozšiřuje svou leteckou flotilu, ohrožuje tím byznys FedExu či UPS

Flotila Amazonu

Flotila Amazonu Zdroj: Jehan Ghouse [CC BY 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons

Největší internetový obchod na světě rozšiřuje svou vlastní flotilu nákladních letadel. Během dvou let si pronajme další desítku Boeingů 767. Aktuálně má firma k dispozici čtyři desítky letounů.

Pět z nových letounů by měla firma začít používat příští rok, zbylou pětici v roce 2020, uvádí CNN. S expanzí však firma zdaleka skončit nemusí, během sedmi let by si prý mohla pronajmout ještě 17 letounů navíc.

Amazon tak činí další kroky k nezávislosti na přepravních společnostech typu FedEx či UPS. Právě dopravné přitom činí stále významnější položku v rozpočtu společnosti. Jen za prvních devět měsíců letošního roku zaplatil Amazon dopravcům 18,6 miliardy dolarů, což je o téměř třetinu více v porovnání se stejným obdobím předchozího roku.

Analytik banky Morgan Stanley Ravi Shanker nicméně již v průběhu prosince uvedl, že FedEx a UPS mohou v důsledku expanze přepravní služby Amazon Air přijít do roku 2025 o desetinu příjmů. Elektronický obchod podle Shankera ušetří mezi dvěma až čtyřmi dolary na každé zásilce, kterou namísto třetích stran přepraví jeho vlastní flotila.

Amazon však v současnosti může kromě nákladů na dopravu trápit také vývoj ceny jeho akcií. Ty během posledního měsíce ztratily více než deset procent své hodnoty.