Americký Uber pozastaví svoje služby v Bratislavě

Alternativní taxislužba Uber pozastavuje svůj provoz na Slovensku. Reaguje tím na bratislavský okresní soud, který v pondělí nepravomocně rozhodl, že firma v zemi nesmí provozovat taxislužbu prostřednictvím osob, které k tomu nemají příslušné povolení nebo nemají vhodné vozidlo.

"Přestože jsme rozhodnutí soudu prozatím stále neobdrželi, rozhodli jsme se dočasně pozastavit provoz v Bratislavě, dokud se celá situace více nevyjasní," okomentovala pro deník E15 Miroslava Jozová, tisková mluvčí Uberu pro Česko a Slovensko.

Žalobu k bratislavskému soudu podalo občanské sdružení koncesovaných taxikářů, které proti Uberu dlouhodobě vystupuje. K právním krokům se sdružení rozhodlo poté, co Soudní dvůr EU loni rozhodl, že Uber je přepravní službou, a musí tedy žádat o licenci a povolení podle příslušných zákonů zemí EU.

Podle slovenských médií většina slovenských řidičů Uberu nesplňuje přísně zákony pro taxislužby, které zatím nejsou uzpůsobené alternativním taxislužbám. Tamější ministerstvo dopravy proto nyní chystá nová pravidla, která by nové technologie více reflektovala.

V Česku se Uber dohodl s vládou, že bude podnikat v České republice, tedy že okamžitě zažádá o živnostenský list. Dále budou muset mít řidiči firmy licenci jako taxikáři a budou také dobrovolně evidovat tržby.